Η τελευταία μέρα του γαλάζιου συνεδρίου ήταν, όπως και να το κάνει κανείς, η πολιτικά πιο ενδιαφέρουσα ως προς την ανάδειξη των διαφορετικών τάσεων που υπάρχουν στο κόμμα.
“Στη μάχη των ιδεών, ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα ότι η Ν.Δ. δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει Ποτάμι. Να ανοιχτούμε σε όλους ναι, αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας. Κεντροδεξιά χωρίς δεξιά, δεν υπάρχει. Και στα δεξιά, δεν χωράει η ακροδεξιά”, είπε ο κ. Σαμαράς.
“Για να γίνει κυβέρνηση όλων των Ελλήνων πρέπει η Νέα Δημοκρατία να έχει πλειοψηφικό ρεύμα. Και για να είναι πλειοψηφικό ρεύμα απαιτείται να είναι και το Κέντρο και η Δεξιά και όλοι μαζί. Για να μπορέσουμε, με πλειοψηφία να ασκήσουμε τις δικές μας απόψεις”, “απάντησε”, τρόπον τινά, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ανέβηκε λίγο μετά τον κ. Σαμαρά στο βήμα.
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, κινήθηκε σε λογική διεύρυνσης του γαλάζιου ακροατηρίου. “Είναι μία ταυτότητα που έχει γερές άγκυρες στις αξίες μας. Έχει όμως, ταυτόχρονα, ανοιχτά και τα πανιά της στον άνεμο της ανανέωσης και των καινοτόμων ιδεών. Ναι, είμαστε ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση, γιατί πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε μία κοινωνία που αλλάζει και πρέπει να διευρύνουμε συνέχεια το στελεχιακό μας δυναμικό”, τόνισε ο πρωθυπουργός, ανεβαίνοντας με τη σειρά του στο βήμα και αναφέρθηκε στο πώς η ΝΔ πέτυχε από το 18% του 2012 να φτάσει στο 40% του 2019, εκφράζοντας το κοινωνικό ρεύμα.
Η “αντιπαράθεση” προσεγγίσεων, πάντως, ήταν πέρα για πέρα αναμενόμενη. Το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ, άλλωστε, πολλές φορές λειτουργεί ως βήμα εκτόνωσης για τον κομματικό οργανισμό, την κρίσιμη ώρα η ενότητα δεν αμφισβητείται. Κανείς, άλλωστε, δεν είχε τέτοια διάθεση σε ένα συνέδριο που χαρακτηρίστηκε από καλό κλίμα και εν γένει αισιοδοξία, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ κλείνει σύντομα τρία χρόνια στην εξουσία.
Από το συνέδριο εξελέγη, παράλληλα, και η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, με τους συνέδρους να ψηφίζουν τόσο ηλεκτρονικά, όσο και στις κάλπες που είχαν στηθεί. Βασικά χαρακτηριστικά της νέας σύνθεσης του κομματικού οργάνου είναι η ηλικιακή ανανέωση, αλλά και η ισχυρότερη γυναικεία παρουσία. Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Π.Ε. θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης.
Την πρωτιά στη σταυροδοσία πέτυχε η Όλγα Μαγγανά, νέα μητέρα από το Λαύριο, προερχόμενη από την ΟΝΝΕΔ, η οποία έχει θητεύσει και ως πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Λαυρίου. Γενικώς, πολλά ήταν οι προερχόμενοι από την ΟΝΝΕΔ που εξελέγησαν, όντας στη γενιά των τριαντάρηδων και σαραντάρηδων, μεταξύ των οποίων οι: Βασίλης Κατσαρός (πρόεδρος εργαζόμενων ΟΤΕ), Κώστας Μητσόπουλο (πρώην αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ), Βασίλης Σιαδήμας, Γιώργος Ασημακόπουλος (πρώην υποψήφιος πρόεδρος ΟΝΝΕΔ), Αχιλλέας Κέλλας, Γιάννης Παπαγεωργίου, Νίκος Δημάκης, Ανδρέας Τσώκος, Αλέξανδρος Μίχας, Νίκος Παπουτσής, Νίκος Κεφαλογιάννης, Θανάσης Ζαμάνης, Απόστολος Μπακόλας, Μανώλης Κασελάκης, Χριστίνα Τσιμιδάκη, Νίκος Λυσιγάκης, Ορσάκη Ρουσσέτου, Κατερίνα Καραβιώτη, Φώτης Λαγός, Ζήσης Ιωακείμοβιτς, Μιχάλης Βώβος, Δημήτρης Σακαρετσάνος, Αλέξανδρος Μανδρίνος Γιάννης Μαρτάτος.
Ακόμα, εξελέγησαν ή επανεξελέγησαν και πολύπειρα κομματικά στελέχη, όπως οι: Μάρθα Σαμαρά, Γιάννης Πολιτόπουλος, Όλγα Βησσαράκη, Σοφία Σουμπάση, Λευτέρης Μωϋσιάδης, Αντωνία Σταυρίδου, Δημήτρης Γιάννης και Ντόρα Πάλλη.
ΓΕ
Facebook Comments