Η χθεσινή εικόνα από το Κογκρέσο ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα: ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, στην ολομέλεια της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως το έθεταν κυβερνητικές πηγές, τόσο η χθεσινή εμφάνιση στη Γερουσία, όσο και εν γένει το κλίμα της επίσκεψης της ΗΠΑ, ήταν ενδεικτικά για την αλλαγή του διεθνούς κλίματος για τη χώρα.

Ομολογουμένως, η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού δεν ήταν μόνο ένα προσωπικό ορόσημο της θητείας του, αλλά μια σημαντική εθνική στιγμή: για πρώτη φορά στον ναό της αμερικανικής Δημοκρατίας ακούστηκαν με αυτή τη σαφήνεια οι θέσεις του Ελληνισμού, από τα εθνικά μας θέματα και τις υπερπτήσεις, έως τα γλυπτά του Παρθενώνα και, βεβαίως, το Κυπριακό. Απαραίτητες, προφανώς, οι αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και στη σύνδεση των ελληνικών αξιών με τις θεμελιώδεις αρχές της αμερικανικής Δημοκρατίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο δεν υπήρξε οξεία αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ως και την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, ενώ σε παρόμοια γραμμή είχε κινηθεί και το ΚΙΝΑΛ. Ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αυτή την ώρα, έχει εστιάσει την κριτική του στην «απουσία συγκεκριμένων δεσμεύσεων» από μέρους των ΗΠΑ, με τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο να σπεύδει χθες να μιλήσει για… αποτυχία.

Στον απόηχο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκης στο Κογκρέσο, πάντως, άλλοι δεν συμμερίστηκαν τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί προηγουμένως. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για ιστορική ομιλία. «Ανέδειξε τον ρόλο Ελλάδας αλλά και Κύπρου για ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή μας. Καθοριστική για τον αγώνα της χώρας μας η ισχυρή θέση αρχών για το Κυπριακό», έγραψε ο κ. Αναστασιάδης.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments