Η δεύτερη διαδικασία των playoff στην ιστορία του εθνικού μας πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε και η τελική βαθμολογία αποτυπώνει πλήρως την πορεία κάθε ομάδας μέσα στη φετινή σεζόν.

Ο Ολυμπιακός πρωταθλητής, ΠΑΟΚ, Άρης και Παναθηναϊκός στις ευρωπαϊκές θέσεις και η ΑΕΚ στο αποκορύφωμα μίας «συννεφιασμένης» τετραετίας.

Ξεκινώντας από τον πρωταθλητή, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, έκανε αυτό που της έχει μάθει ο προπονητής της. Δυνατή εκκίνηση στη χρονιά, με κομβικές νίκες στα ντέρμπι, που του εξασφάλισαν μία σημαντική διαφορά ασφαλείας από τους αντιπάλους της. Έμεινε στην κορυφή από τις πρώτες αγωνιστικές και βλέποντας ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να καταρρέουν, διαχειρίστηκε την υπέρ του κατάσταση από το Φλεβάρη μέχρι και τα play – off.

Σε συνδυασμό με το ότι οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις σταμάτησαν νωρίς από την Αταλάντα, ο Πορτογάλος προπονητής έπρεπε να κρατήσει τους παίκτες του σε εγρήγορση. Το ντεφορμάρισμα κράτησε πολύ και δικαίως ήρθε ο αποκλεισμός και από το Κύπελλο. Το καλό βέβαια για τους ερυθρόλευκους είναι ότι θα έχουν περισσότερο χρόνο ξεκούρασης, ύστερα από δύο χρόνια συνεχών αγώνων.

Ο δεύτερος ΠΑΟΚ πέρασε τρεις φάσεις από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα. Ξεκίνησε δυναμικά με πρόκριση στο Κόνφερενς, όμως σταδιακά άρχισε να χάνει έδαφος στο εγχώριο πρωτάθλημα, με την απαξίωση του ρόστερ να είναι αρκετά συχνή. Η ευρωπαϊκή του πορεία όμως και η προσαρμογή στις απαιτήσεις του Λουτσέσκου, εκτόξευσαν την απόδοση της ομάδας. Αυτή «άδειασε» πνευματικά και σωματικά στον αποκλεισμό από τη Μαρσέϊγ και αυτό έγινε αντιληπτό στα αποτελέσματα των play – off. Η χρονιά θα είναι απόλυτα επιτυχημένη εάν κατακτήσει το Κύπελλο.

Η τρίτη θέση διεκδικήθηκε από Άρη, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, όμως ο Θεός του Πολέμου, βγήκε νικητής σε αυτή τη μάχη. Είχε άσχημες στιγμές μέσα στη χρονιά, με απώλειες βαθμών που προέκυψαν κυρίως λόγω της βαθμολογικής πίεσης του -6. Όταν η ποινή «σβήστηκε», η ομάδα «ξεμπλόκαρε» σε συνδυασμό με την τόνωση της ψυχολογίας από την έλευση του Χερμάν Μπούργος.

Νικητής θα μπορούσε να βγει και ο Παναθηναϊκός. Θα μπορούσε μάλιστα να τερματίσει δεύτερος, εάν δεν υπήρχε αυτό το «μουδιασμένο» ξεκίνημα στη σεζόν. Κάτι απολύτως λογικό για μία ομάδα που δημιουργήθηκε από έναν καινούργιο προπονητή. Το ποδόσφαιρο που παρουσίασε μπροστά στους φίλους τους, αναγνωρίστηκε και από τους αντιπάλους. Το αποκορύφωμα της προσπάθειας θα είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου φυσικά.

Και κλείνουμε με την ΑΕΚ. Ίσως η αρνητική έκπληξη της χρονιάς. Ένα σύνολο με ποιοτικούς παίκτες, που δεν μπόρεσε να δείξει ένα ορθολογικό πλάνο στο γήπεδο και αναγκάστηκε να αλλάξει δύο φορές προπονητή. Οι ανατροπές από ΠΑΟΚ στο Κύπελλο και τον Άρη την προτελευταία αγωνιστική των play – off δημιούργησαν τη χειρότερη δυνατή κατάσταση για την Ένωση. Που δέχθηκε και την ανατροπή από τον Ολυμπιακό μπροστά στο απογοητευμένο κοινό της.

Η φετινή πορεία των ομάδων, θεωρητικά μόνο καλύτερα πράγματα μας προϊδεάζει ότι θα δούμε την ερχόμενη σεζόν. Ο ανταγωνισμός έχει μεγαλώσει αρκετά και σίγουρα κανείς δεν θα θέλει να δει ξανά το Ολυμπιακό να παίρνει με τόσο μεγάλη διαφορά τον τίτλο.

Facebook Comments