Η επίσκεψη τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα κλιμακίου Υπουργών υπό τον ομόλογό μου Υπουργό Επενδύσεων και πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής από τη Σαουδική Αραβία αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη καθώς τέθηκαν οι βάσεις για μια σειρά πολύ σημαντικών επενδύσεων.

Και δεν είναι μόνο οι επιχειρηματίες από τη Σαουδική Αραβία. Στις συναντήσεις που είχα με επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων επενδυτικών σχημάτων απ’ όλο τον πλανήτη στο Νταβός πριν λίγες ημέρες, στις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ νωρίτερα, η ίδια εικόνα: η διεθνής επενδυτική κοινότητα «ψηφίζει» Ελλάδα.

Γιατί; Επειδή αναγνωρίζουν ότι σ’ αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον αβεβαιότητας και αστάθειας που τροφοδοτούν ο πόλεμος και ο υψηλός πληθωρισμός σε διεθνές επίπεδο ως αποτέλεσμα της ραγδαίας ανόδου της ενέργειας και των πρώτων υλών, η Ελλάδα προβάλλει ως μια σταθερή χώρα, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Επειδή αντιλαμβάνονται τη δυναμική που αναπτύσσει η ελληνική οικονομία, η οποία έχει ήδη καλύψει το χαμένο έδαφος της ύφεσης του 2020 και προχωρά με εκτιμώμενους μέσους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3-3,5% για την επόμενη δεκαετία.

Επειδή βλέπουν ότι παγκόσμιοι κολοσσοί όπως Microsoft, JP Morgan, Cisco, Pfizer, Amazon Web Services, Digital Realty, Meta (Facebook) επιλέγουν την Ελλάδα για τις επενδύσεις τους και μάλιστα στη «νέα οικονομία της γνώσης», τους πιο δυναμικούς τομείς της σύγχρονης οικονομίας όπως τα digital hubs, τα  R & D και data centers, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

Επειδή συνειδητοποιούν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία γνήσια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση που προωθεί διαρθρωτικές αλλαγές στο σύνολο της οικονομίας στην κατεύθυνση μετεξέλιξης της Ελλάδας σε μία από τις πλέον φιλικές προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις χώρες του πλανήτη.

Επειδή – δίνω τη μεγαλύτερη έμφαση σ’ αυτό – διαπιστώνουν το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, τους Έλληνες επιστήμονες με τις εξαιρετικές σπουδές, τα λαμπρά μυαλά της χώρας μας, είτε ζουν εντός είτε εκτός της Ελλάδας.

Είμαι συνεπώς ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η Ελλάδα, παρά τον πόλεμο και τις επάλληλες κρίσεις, οδεύει για ιστορικό ρεκόρ 25ετίας στις επενδύσεις συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τελικά τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου ώστε να στηριχθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, να καλυφθεί το υψηλό κόστος ενέργειας και να συνεχιστεί η μείωση φόρων και εισφορών για όλους τους Έλληνες.

Facebook Comments