Σταθερή διατηρεί την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος η ING, όπως σημειώνει στη νέα έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τοποθετώντας την στο 2,9%, ενώ συνεχίζει να βλέπει ύφεση στο β’ και το γ΄ τρίμηνο φέτος σε κάποιες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα δυο έτη προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ελλάδας, στο 2,4% το 2023, ενώ στο 2,2% από 1,9% πριν τοποθετεί την εκτιμώμενη αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2024.

Σε επίπεδο τρίμηνου, παρά τις επιπτώσεις του πόλεμου και την πληθωριστική κρίση, η ING βλέπει ανάπτυξη 3% για την Ελλάδα στο τρέχον β΄ τρίμηνο και επιβράδυνση στο 2,2% στο γ’ τρίμηνο, ενώ στο 2,5% θα κινηθεί η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του έτους, με το πρώτο τρίμηνο του 2023 να υποχωρεί στο 2%.

Αντίο στα αρνητικά επιτόκια

Σε ένα blog στον ιστότοπο της ΕΚΤ, η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε την αυξανόμενη συναίνεση που έχει δημιουργηθεί στο διοικητικό συμβούλιο, δηλαδή ότι ο πιο επίμονος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός, απαιτεί τη γρήγορη άρση των μη συμβατικών μέτρων πολιτικής. Μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο μοιάζει σχεδόν σίγουρη και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, ειδικά εάν ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο εν όψει της συνεδρίασης του Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η ING, τα αρνητικά επιτόκια θα έχουν εκλείψει τον Σεπτέμβριο. Φαίνεται τώρα ότι η ΕΚΤ θέλει να εκμεταλλευτεί το παράθυρο ευκαιρίας για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Αυτό απαιτεί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ακολουθήσουν μια λεπτή γραμμή μεταξύ των αυξανόμενων προσδοκιών για τον πληθωρισμό και των αντίξοων οικονομικών ανέμων.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments