Η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες του OPEC+ συμφώνησαν σήμερα να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μείωση της ρωσικής παραγωγής λόγω των κυρώσεων ώστε να χαλαρώσουν οι πληθωριστικές πιέσεις και να πέσει η τιμή του αργού.

Ο OPEC+ ανέφερε ότι συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο – ποσότητα που αντιστοιχεί στο 0,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Παρόμοια θα είναι η αύξηση και τον Αύγουστο. Έως τώρα το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την αύξηση της παραγωγής κατά 432.000 bpd τον μήνα για τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Πετρελαίου του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της χώρας θα αυξηθεί στα 2.768 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ενώ στην Αλγερία η αύξηση της παραγωγής θα φτάσει τα 1.039 bpd τον Ιούλιο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Ennahar TV.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε στα 117 δολάρια το βαρέλι, αφού οι αναλυτές θεωρούν ότι η πραγματική αύξηση της παραγωγής θα είναι ασήμαντη καθώς οι περισσότερες χώρες μέλη του OPEC, εκτός από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήδη αντλούν πετρέλαιο στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Facebook Comments