Τις τελευταίες εβδομάδες, στελέχη της ΕΚΤ έχουν κατακλύσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με σχόλια και απόψεις για το τι πρέπει να κάνει η ΕΚΤ στη συνέχεια.

Με βάση όλα αυτά τα σχόλια, είναι σαφές ότι η ΕΚΤ έχει σίγουρα περάσει το στάδιο της συζήτησης εάν και ακόμη και πότε πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια. Η μόνη συζήτηση φαίνεται να είναι αν η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει με αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο ή με αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Από αυτή την άποψη, ήταν αξιοσημείωτο ότι τόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν προσπάθησαν να «ελέγξουν» αυτή τη συζήτηση. Σε μια συνέντευξη που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης, ο Λέιν σίγουρα έσπασε την προηγούμενη επικοινωνιακή στρατηγική της ΕΚΤ να μην υπάρξει δέσμευση εκ των προτέρων για το τι θα πράξει η κεντρική τράπεζα. Αντίθετα, διευκρίνισε τον οδικό χάρτη για την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, ανακοινώνοντας de facto το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στις αρχές Ιουλίου, μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου και μια άλλη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ Σεπτεμβρίου.

Ο Λέιν ουσιαστικά στήριξε τον οδικό χάρτη που περιέγραψε η Κριστίν Λαγκάρντ λίγες μερες νωρίτερα σε blog της ΕΚΤ, για τον τερματισμό των καθαρών αγορών ομολόγων στις αρχές του τρίτου τριμήνου και για δύο αυξήσεις επιτοκίων 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Ο Λέιν αναγνώρισε τις διαφωνίες στο συμβούλιο σχετικά με την πορεία ομαλοποίησης, αλλά τόνισε ότι όλοι συμφώνησαν να απομακρυνθούν από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη, τα γεράκια συνέχισαν να δηλώνουν τις… επιθετικότερες επιθυμίες τους. Το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Ρόμπερτ Χόλτσμαν, τόνισε πως πρέπει να αυξηθούν επιθετικά τα επιτόκια, κατά 50 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, η έλλειψη «αποφασιστικών μέτρων» σε αυτές τις συνθήκες, μετά και το νέο ρεκόρ του πληθωρισμού, θα ρίσκαρε να μην σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των τιμών καταναλωτή, απαιτώντας σκληρότερα μέτρα αργότερα και πυροδοτώντας ύφεση. «Μια άνοδος κατά 50 μονάδες βάσης θα έστελνε το απαραίτητο σαφές μήνυμα ότι η ΕΚΤ είναι σοβαρή στην καταπολέμηση του πληθωρισμού», δήλωσε. Την ίδια στιγμή οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank φαίνεται πως συμφωνούν με την… επιθυμία του «γερακιού» του Δ.Σ της κεντρικής τράπεζας, καθώς πλέον αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,5% σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις της, εκτιμώντας ότι τα «γεράκια» θα πείσουν τους επιφυλακτικούς συναδέλφους τους για την ανάγκη ανάληψης ριζικής δράσης απέναντι στον πληθωρισμό. «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να υποτιμά τον πληθωρισμό και η υποστήριξη για αύξηση 50 μ.β θα αυξηθεί όσο προχωρά το καλοκαίρι», τονίζουν.

Ένα άλλο ερώτημα, εκτός από αυτό των 50 ή 25 μονάδων βάσης, είναι εάν υπάρχει πιθανότητα η ΕΚΤ να προχωρήσει πιο άμεσα από τον Ιούλιο στην πρώτη αυτή αύξηση των επιτοκίων, δηλαδή στη συνεδρίαση του Ιουνίου την προσεχή Πέμπτη.

Σύμφωνα με την ING, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί.  «Καθώς η ΕΚΤ φαίνεται πως συνεχίζει να υπο-εκτιμά τη δυναμική του πληθωρισμού, ο οποίος αιφνιδιάζει με τα συνεχή ιστορικά ρεκόρ του, το μόνο πραγματικό ερώτημα είναι γιατί να μην αυξηθούν τα επιτόκια ήδη από την επόμενη εβδομάδα» όπως σημειώνει η ολλανδική τράπεζα. Στην πραγματικότητα, από την αρχή του έτους, οι συνεδριάσεις και οι συνεντεύξεις Τύπου της ΕΚΤ πάντα εκπλήσσουν την… επιθετική πλευρά. Στην τρέχουσα συγκυρία και δεδομένων των τελευταίων σχολίων, ο μόνος τρόπος για να εκπλήξετε για άλλη μια φορά θα ήταν να αυξήσει τα επιτόκια ήδη την επόμενη εβδομάδα. «Με κάθε ειλικρίνεια, η περίπτωση μιας τέτοιας κίνησης είναι πολύ ξεκάθαρη, η ΕΚΤ έχει όλους τους λόγους να το κάνει», σημειώνει η ING. Το μόνο επιχείρημα κατά της αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο είναι η «αλληλουχία» της ίδιας της ΕΚΤ, δηλαδή το γεγονός ότι έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι πρώτα θα σταματήσει το QE και «λίγο μετά» θα αυξηθούν τα επιτόκια.

Επομένως, μια αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο θα υπονόμευε την αξιοπιστία και το guidance της ΕΚΤ. Ο μόνος λόγος για να μην αυξηθούν τα επιτόκια τώρα είναι συνεπώς μόνο γιατί η ΕΚΤ θέλει να διατηρήσει τη φήμη της και να κερδίσει σε αξιοπιστία ως μαχητή του πληθωρισμού.

«Μια αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα εξακολουθεί να είναι σχεδόν αδύνατη, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια άλλη έκπληξη. Ακολουθώντας τη λογική της ΕΚΤ, αυτή η επιθετική έκπληξη θα ήταν να αποδυναμώσει την δέσμευση των Λέιν και Λαγκάρντ και να διατηρήσει στο τραπέζι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β  τον Ιούλιο», επισημαίνει η ING.

H Goldman Sachs πάει ένα βήμα παραπέρα και δεν αποκλείει μία πολύ πιο επιθετική ΕΚΤ πέραν των συνεδριάσεων του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, όπου και αναμένεται ευρέως μία αύξηση επιτοκίων συνολικά 50 μ.β.  Σε περίπτωση δευτερογενών επιπτώσεων από την εκτόξευση του πληθωρισμού, η ΕΚΤ θα κινηθεί ταχύτερα με αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο, καθώς και στη συνέχεια, μέχρι τα επιτόκια να βρεθούν στο 2%, όπως εκτιμά η Goldman. Από την άλλη πλευρά, το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και ένα σοκ στην εμπιστοσύνη πιθανότατα θα οδηγούσε σε τερματισμό του κύκλου σύσφιξης νωρίς, καθώς η οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση και θα έτσι θα ανάγκαζε ΕΚΤ να σταματήσει τις αυξήσεις όταν το επιτόκιο φτάσει το 0,5%.

Χωρίς αμφιβολία η προσεχής συνεδρίαση της ΕΚΤ θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον με τη Λαγκάρντ η οποία για πρώτη φορά θα «παραδεχτεί» την αύξηση των επιτοκίων, να αναμένεται να δεχτεί βροχή ερωτήσεων. Και το ενδιαφέρον δεν θα σταματήσει εκεί. Το καλοκαίρι αναμένεται «καυτό» για την ΕΚΤ όπως και κάθε συνεδρίαση που θα ακολουθήσει έως το τέλος του έτους, το οποίο 2022 θα σηματοδοτήσει με βεβαιότητα το τέλος των αρνητικών επιτοκίων στην ευρωζώνη και πολύ πιθανόν την επιστροφή τους στα θετικά επίπεδα για πρώτη φορά από το 2011…

Facebook Comments