Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο τον τελευταίο καιρό και νομίζω οτι θα συνεχίζει να μας απασχολεί μέχρις ότου προκηρυχθούν.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μην προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του σε αυτή τη φάση, επέτεινε την φημολογία ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέσα στο προσεχές φθινόπωρο, εφόσον φυσικά το καλοκαίρι κυλήσει ήπια για τους πολίτες, έχουμε πολύ θετική περίοδο για τον τουρισμό περίοδο, όπως ήδη διαφαίνεται, και τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πολιτών, ιδίως των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων, από την μεγάλη οικονομική κι ενεργειακή κρίση αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς. Κι ασφαλώς εάν κι εφόσον δεν υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση στις σχέσεις μας με την Τουρκία και δεν υπάρξουν ακραίες εξελίξεις με αφορμή το μέτωπο στον πόλεμο του Πούτιν με την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε προσφάτως ότι στόχος του παραμένει να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Αλλά η αβεβαιότητα κι η ρευστότητα, που επικρατούν διεθνώς δεν αποκλείει από το νου του το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η Βουλή που κλείνει σύμφωνα με το πρόγραμμα στις αρχές Αυγούστου δεν θα ξανανοίξει κι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν γύρω στις 2 Οκτωβρίου, μια βδομάδα νωρίτερα η μια βδομάδα αργότερα. Ενα πολύ ισχυρό σενάριο, που αυτή την στιγμή φαντάζει ως το επικρατέστερο.

Ένα σενάριο που φοβάται κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που μπορεί δημοσίως να εμφανίζεται υπέρμαχος των άμεσων εκλογών αλλα που κατ’ ιδίαν τις απεύχεται διότι γνωρίζει καλά οτι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να τις κερδίσει. Γι’ αυτό τις ζητεί εμφατικά ακριβώς για να μην γίνουν.

Η εκτίμησή μου είναι ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Ως θεσμικός παράγοντας του δημοσίου βίου και ως υποστηρικτής της εξαντλήσεως της τετραετίας, ο κ. Μητσοτάκης θα προτιμούσε να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2023. Αλλά πλέον σκέπτεται και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, δίχως ακόμα να έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, οι οποίες θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων σε εγχώριο και σε διεθνές επίπεδο στους προσεχείς μήνες, μέχρι τον Αύγουστο.

Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι, παρά το γεγονός οτι η ακρίβεια έχει γίνει δυσβάστακτη για τους πολίτες, αυτοί αναγνωρίζουν οτι οι κρίσεις, μεγάλες και σημαντικές, που βιώνουμε τα τελευταία δυόμιση χρόνια δεν είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων κυβερνητικών σχεδιασμών. Αλλά είναι εισαγόμενες κι αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία.

Κι αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις στο σύνολό τους. Για πρώτη φορά από το 1985, που διαθέτουμε σοβαρά στοιχεία απο δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης, είναι η πρώτη φορά, που το κυβερνών κόμμα προηγείται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό που φτάνει διψήφιο νούμερο, 10%. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Κι αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους:

Ο πρώτος είναι η αξιοπιστία του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, που προκρίνεται από την πλειοψηφία των πολιτών ως ο ικανότερος να διαχειριστεί μια τόσο δύσκολη κι επώδυνη, σε όλους τους τομείς, για την χώρα και την κοινωνία συγκυρία.

Ο δεύτερος είναι η αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα ο οποίος με τα λαϊκίστικα ξεσπάσματα του και τις δημαγωγικές υπερβολές του, δεν πείθει. Πολλώ μάλλον, που η πλειονότητα των πολιτών δεν έχει ακόμα ξεχάσει τα δεινά που επεσώρρευσε στην χώρα η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 ως το 2019, τα πολλά ψέματα κι οι απίστευτες παλινωδίες κι αστοχίες του

Ο τρίτος λόγος είναι η αναγνώριση από το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της πραγματικότητας οτι οι κρίσεις που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία χρόνια είναι διεθνείς και δεν οφείλονται στην ίδια. Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμάται ότι και στις πρώτες κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι η ΝΔ θα εξέλθουν νικητές, ακόμα και με την απλή αναλογική. Και στις δεύτερες με ενισχυμένη αναλογική θα μπορούν να διεκδικήσουν ακόμα κι αυτοδυναμία.

Facebook Comments