Δεν πρόλαβε να  επιστρέψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το ιστορικής σημασίας ταξίδι του στην Αμερική, κι άρχισε  πάλι η φημολογία για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο και για διενέργεια ευρέος η και δομικού ανασχηματισμού της κυβέρνησης του.

Ένα δημοσίευμα του έγκυρου Newsit, το οποίο αποτελεί αναμφίβολα μια από τις πλέον έγκριτες ιστοσελίδες στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, ότι ετοιμάζεται ο Μητσοτάκης να στήσει πρόωρες κάλπες στις 2 Οκτωβρίου, προκάλεσε συναγερμό στα δημοσιογραφικά και στα πολιτικά γραφεία. Δεν έχω αμφιβολία ότι η πληροφόρηση του καλού φίλου και συναδέλφου στη δημοσιογραφία Νίκου Ευαγγελάτου, που διευθύνει το Newsit, είναι πολύ καλή. Και προέρχεται από υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη. Επιτρέψτε μου όμως να αμφιβάλλω ότι προέρχεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και αυτή τη στιγμή ο μόνος οποίος μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τέτοιου είδους σενάρια είναι ο πρωθυπουργός και κανείς άλλος. Διότι μόνο αυτός, από όλους τους Έλληνες, παίρνει τις αποφάσεις για κάτι τέτοιο. Και ο κύριος Μητσοτάκης έχει κατ επανάληψη και σε όλους τους τόνους διαψεύσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Και επειδή τον γνωρίζω χρόνια μπορώ να σας βεβαιώσω ότι είναι ένας πολιτικός που συνήθως ότι λέει το εννοεί.

Τότε θα μου πείτε ποιοι είναι αυτοί που διακινούν τέτοιου είδους σενάρια. Δεν το γνωρίζω αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορεί να είναι ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης του κύριου Μητσοτάκη. Και μπορεί φυσικά να μην εκκινούν αυτά τα σενάρια από την διάθεση ενημέρωσης του κοινού. Αλλά για να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες, ακόμα και προσωπικές. Βλέπετε υπάρχουν κάποιοι υπουργοί, που εξαρτούν την εκλογή τους ως βουλευτών από το γεγονός ότι κατέχουν τον υπουργικό θώκο. Κι όσο καθυστερούν οι εκλογές, που κατά πρωθυπουργική δήλωση θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, σε έναν χρόνο από τώρα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να χάσουν αυτό τον θώκο και να ψαλιδιστούν επικίνδυνα οι πιθανότητες τους για την εκλογή τους ως βουλευτών. Γι αυτό πιέζουν με κάθε τρόπο για την διενέργεια εκλογών άμεσα. Είναι οι ίδιοι που βεβαίωναν τους δημοσιογράφους συνομιλητές τους οτι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. Και τώρα που η σεναριολογία τους διαψεύστηκε εκ των πραγμάτων, την μεταφέρουν για το φθινόπωρο.

Παράλληλα με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών διακινούνται τις τελευταίες μέρες και πάλι σενάρια περί ευρέως ανασχηματισμό. Αυτόν φυσικά ούτε να το επιβεβαιώσω ούτε να το διαψεύσω μπορώ. Αποτελεί αναμφίβολα συνταγματικό προνόμιο του ίδιου του πρωθυπουργού. Εκείνος θα κρίνει αν και πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει, αν γίνει, ανασχηματισμός. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αλλά και πάλι δεν είναι και το πιο εύκολο να γίνει. Διότι πέραν όλων των άλλων, μπορεί κάποιοι που θα υπουργοποιηθούν να ευχαριστηθούν. Αλλά όσοι απομακρυνθούν από το κυβερνητικό σχήμα ή δεν υπουργοποιηθούν, θα είναι δυσαρεστημένοι. Και μέχρι στιγμής η εμπειρία δείχνει ότι οι όποιες αλλαγές υπουργών έγιναν τα τελευταία χρόνια δεν απέδωσαν και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Κατά τη γνώμη μου πάντως ο ανασχηματισμός είναι πιθανότερος από τις πρόωρες εκλογές. Κι αν φυσικά δεν γίνουν πρόωρες εκλογές, τότε ίσως να είναι και επιβεβλημένος.

Facebook Comments