Η δολοφονία είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου ή και ζώου που διαπράττεται λόγω εγκληματικής αμέλειας ή αδιαφορίας για την αξία της ζωής. (Πηγή: Wikipedia)

Εξέγερση είναι το αποτέλεσμα, περισσότερο ή λιγότερο βίαιων ενεργειών τμήματος του πληθυσμού ενός κράτους, που προκύπτει από πράξεις πολιτικής ανυπακοής, κατά την οποία οι συμμετέχοντες γίνονται εχθρικοί απέναντι στην εκάστοτε εξουσία και τα εκτελεστικά όργανά της, τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διατήρηση και επιβολή της τάξης. (Πηγή: Wikipedia)

Χθες το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δολοφόνησε έναν δύστυχο χιμπατζή που τόλμησε να δραπετεύσει από τη φυλακή του, που οι άνθρωποι επιμένουμε να τη λέμε πάρκο. Επιμένουμε να μη λέμε αλήθεια ούτε στις λέξεις. Ακόμη και για πλάσματα με τα οποία ανήκουμε κυριολεκτικά στην ίδια οικογένεια ανθρωποειδών, που είναι οι στενότεροί μας συγγενείς, και φυσικά που είναι είδος προς εξαφάνιση.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που το Αττικό Πάρκο πρωταγωνιστεί σε τέτοιες υποθέσεις. Δεν ξεχνάμε τα δύο τζάγκουαρ που και πάλι τους… ξέφυγαν προ τετραετίας και φυσικά τα σκότωσαν. Το είπαν και μόνοι τους βέβαια, ο χιμπαντζής έκανε εξέγερση, δεν ήθελαν να πουν ότι τον δολοφόνησαν κι έτσι κατά λάθος είπαν την υπόλοιπη αλήθεια, την πιο δύσκολη. Όποιο ζώο τους ξεφεύγει από το κλουβί, όποιο ζώο ψάχνει να βρει την ελευθερία του, την βρίσκει μόνο με τον θάνατό του. Ή κλουβί ή πρωτόκολλο, κάπως έτσι είναι οι κανόνες για το Αττικό Πάρκο που για χρόνια το κάνουν πολλοί γαργάρα. Και φυσικά μιλάω και για το χώρο των ΜΜΕ, θα φταίει μάλλον που οι ιδιοκτήτες δεν τους είναι τόσο άγνωστοι και βρίσκομαι με τους δικηγόρους τους αγκαλιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα έρημα τα δελφίνια που παριστάνουν τους καραγκιόζηδες για να κόβει εισιτήρια το Αττικό Πάρκο παρά την ανάκληση της σχετικής άδειας του Δελφιναρίου από την Περιφέρεια Αττικής. Πριν ένα χρόνο εγώ ως δημοσιογράφος και μαζί με το εκπληκτικό My Dolphin Club και με εκπροσώπους των ακούραστων Sea Shepherd Greece, Dolphinaria-free Europe, Argos Φιλοζωικό Σωματείο Θεσσαλονίκης αποστείλαμε εξώδικη επιστολή στην περιφέρεια Αττικής για να τους ενημερώσουμε ότι κοροϊδεύει τον κόσμο αλλά και τους ίδιους, ζητώντας να απομακρυνθούν οι εξέδρες, να μην ταΐζονται τα δελφίνια παρουσία κοινού αλλά και να επιβάλει το ανάλογο πρόστιμο. Πόσα ΜΜΕ είδατε να το αναφέρουν; Τόσα που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ξέρετε πόσα δελφίνια έχουν πεθάνει στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και έχετε παρακολουθήσει τις φαιδρές ανακοινώσεις του για αυτά τα νεκρά πανέξυπνα πλάσματα που δεν αντέχουν να ζουν σε μια λεκάνη αντί στις θάλασσες;

Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έχει να περηφανεύεται ότι κατήργησε το τσίρκο. Η Ελλάδα είναι η χώρα που πρέπει να ντρέπεται για μία επίσημη φυλακή άγριων ζώων βαθιά δυστυχισμένων για να πλουτίζουν κάποιοι. Η Ελλάδα είναι η χώρα που πρέπει να αποφασίσει αν επιλέγει το κέρδος των λίγων στις πλάτες των άγριων ζώων ή την αξιοπρέπεια αυτών των πλασμάτων.

Αλλά ξέχασα, φτιάχνουμε φυλακές για να πηγαίνουμε επίσκεψη τα παιδιά μας να βλέπουν πλάσματα που αντί να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον κάνουν τα εκθέματα πίσω από τα γυάλινα κλουβιά. Τόσο χαριτωμένα τα ζώα της άγριας ζωής για να παριστάνουν τα μπιμπελό. Κι όταν παύουν να είναι τόσο χαριτωμένα και διεκδικούν την ελευθερία τους παύουν να είναι και ζωντανά. Όταν λέμε κανένα ζώο σε κλουβί, εννοούμε κανένα.

Facebook Comments