Σε απόλυτη ετοιμότητα για το σενάριο ο Ταγίπ Ερντογάν να αποφασίσει να «τορπιλίσει» τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και να «φορτώσει» το τραπέζι και με τις αναθεωρητικές του θέσεις για τα Ελληνοτουρκικά είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει και μια προπαρασκευαστική σύσκεψη για το θέμα, προκειμένου η ελληνική πλευρά να έχει τις δέουσες απαντήσεις, για κάθε σενάριο.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες είναι ότι ο κ. Ερντογάν είναι αποφασισμένος να ξεδιπλώσει τη βεντάλια των προκλήσεων στη Μαδρίτη και να αξιοποιήσει το φόρουμ της Συνόδου, αναφερόμενος στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Με δεδομένη τη σοβαρή πιθανότητα, συνεπώς, ο κ. Ερντογάν να θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, στην Αθήνα προετοιμάζονται για μια νέα κλιμάκωση στα Ελληνοτουρκικά μεσούντος του θέρους. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν μια διπλωματική κρίση μπορεί να την ακολουθήσει και μια νέα κρίση επί του πεδίου, ενδεχομένως στην περιοχή του Τουρκολιβυκού Μνημονίου ή προς την Κυπριακή ΑΟΖ. Οι εκτιμήσεις επί του θέματος διϊστανται, αν και είναι σαφές ότι η επιλογή του Τούρκου προέδρου να «μαρκάρει» τα ελληνικά νησιά είναι μια σημαντική αναβάθμιση της επιθετικής συμπεριφοράς της Άγκυρας.

ΓΕ

Facebook Comments