Η προοπτική ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών και μελών της Ε.Ε. στο ΝΑΤΟ δεν αιφνιδίασε την Αθήνα, η οποία αντιλαμβανόταν όλες τις τελευταίες μέρες ότι γίνονται βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Η Τουρκία είπε τελικά το «ναι», μετά την τριμερή του Ερντογάν με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Νιίστο και έτσι οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα σπάσουν την παράδοση της ουδετερότητας επί δεκαετίες και θα ενταχθούν στη Συμμαχία τους επόμενους μήνες.

Δεν ήταν μια εντελώς απροσδόκητη εξέλιξη, παρά τις δυσκολίες των προηγούμενων ημερών. Ήταν σαφές ότι η Τουρκία πιεζόταν από όλες τις κατευθύνσεις να μην δημιουργήσει πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, ιδίως σε αυτή τη συγκυρία.
Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίηση της Ελλάδας για τη θετική εξέλιξη, καθώς και για το γεγονός ότι «το παζάρι του Τούρκου προέδρου δεν κράτησε για πολύ». Άλλωστε η χώρα μας από την αρχή ήταν αναφανδόν υπέρ της διεύρυνσης της Συμμαχίας με τις δύο χώρες.

Η ίδια πηγή εκτιμούσε ότι η συμφωνία της Τουρκίας δεν έχει επίδραση στα ελληνοτουρκικά, καθώς δεν ανακύπτουν ζητήματα που να θίγουν θέματα άμεσου ενδιαφέροντος της χώρας μας ή να διαφοροποιούν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Τουναντίον, ενισχύεται η ευρωπαϊκή πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κάτι που θεωρείται ως συμφέρον για τη χώρα μας, με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν τις ελληνικές θέσεις από πρώτο χέρι.

Παρ’ όλα αυτά ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν εφησυχάζει και παραμένει σε απόλυτη ετοιμότητα. Μέχρι στιγμής άλλωστε και μετά το νέο «Μητσοτάκης γιοκ» που είπε ο Τούρκος Πρόεδρος πριν αναχωρήσει για την ισπανική πρωτεύουσα, δεν είχε την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του.

Στο χθεσινό δείπνο στο Παλάτι της Μαδρίτης, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να τα πει για λίγο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος φέρεται να εκφράστηκε με θερμά λόγια για την επίσκεψη του περασμένου μήνα στην Ουάσιγκτον.

ΓΕ

Facebook Comments