Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στο β’ εξάμηνο του 2022 λόγω των αντίθετων ανέμων του πληθωρισμού και της σύσφιξης των οικονομικών συνθηκών, με την πιθανότητα να τοποθετείται στο 40%, σημειώνει η JP Morgan στη νέα της έκθεση για τις προοπτικές της αγοράς ομολόγων.

Σε περίπτωση που τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και οι ισχυροί ισολογισμοί επιτρέψουν στην οικονομία να αντέξει τον κίνδυνο ύφεσης στον πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στα μέσα έως τα τέλη του 2023 λόγω της συνέχισης της σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες.

Εάν λοιπόν αποφευχθεί η ύφεση φέτος (πιθανότητα 60%) θα υπάρχει – υπό όρους – πιθανότητα ύφεσης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους 30%. Το βασικό σενάριο της JP Morgan πάντως παραμένει ότι η ύφεση θα αποφευχθεί το 2022 και το 2023, με μια ήπια προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της πεποίθησης ότι η δύναμη της τρέχουσας οικονομικής επέκτασης είναι ικανή να αντέξει τους αντίθετους ανέμους από τον πληθωρισμό και από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Σε ότι αφορά την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, η JP Morgan διατηρεί μια γενικά εποικοδομητική προοπτική για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αλλά αυτή βασίζεται σε μια ενδεχόμενη παράδοση ενός αξιόπιστου εργαλείου κατά του κατακερματισμού από την ΕΚΤ.

Με αυτά τα δεδομένα, η αμερικάνικη τράπεζα επιλέγει να τηρήσει για το βραχυπρόθεσμο διάστημα underweight θέσεις σε όλα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης καθώς πιστεύει ότι η αγορά θα συνεχίσει να δοκιμάζει την ΕΚΤ μέχρι να ανακοινώσει λεπτομέρειες για το εργαλείο κατά του κατακερματισμού.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, η JP Morgan δεν προτείνει κάποιο short trade, και σημειώνει πως η χθεσινή δημοπρασία μέσω του reopening του ομολόγου λήξης 2032 αυξάνει τη ρευστότητα αυτού του τίτλου και εκτιμά πως τα συγκεκριμένα ομόλογα είναι αρκετά ελκυστικά για τους επενδυτές.

Γενικότερα, αναμένει συνεχή αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους καθώς και το 2023. Έτσι αναμένει πως θα διαμορφωθούν στις 210 μ.β. τον Σεπτέμβριο από περίπου 235 μ.β. σήμερα, στις 200 μ.β. τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Μάρτιο του 2023, και στις 170 μ.β. τον Ιούνιο του 2023.

Σε ό,τι φορά την ελληνική οικονομία, η JP Morgan αναμένει ανάπτυξη 3,5% φέτος στην Ελλάδα με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 6,3%. Το ελληνικό χρέος αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 186% του ΑΕΠ, και το έλλειμα του προϋπολογισμού στο 4,3% του ΑΕΠ, με το έλλειμμα του πρωτογενούς ισοζυγίου να κινείται στο 1,9%.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments