Σάντσεθ: Η Μαδρίτη θα επιβάλει προσωρινούς φόρους σε τράπεζες και εταιρίες ενέργειας

3 λεπτά ανάγνωση
12 Ιουλίου 2022

Η Ισπανία θα επιβάλει προσωρινούς φόρους σε εταιρίες ενέργειας και σε τράπεζες που αναμένεται να εισφέρουν έσοδα 7 δισεκ. ευρώ το 2023-2024 και να βοηθήσουν τους Ισπανούς να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η κυβέρνηση αναμένεται να συγκεντρώσει 2 δισεκ. ευρώ τον χρόνο το 2023 και το 2024 από τον φόρο στα έκτακτα κέρδη που θα έχουν οι εταιρίες ενέργειας φέτος και την επόμενη χρονιά, ενώ ο φόρος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα εισφέρει 1,5 δισεκ. ευρώ σε έσοδα κατ’ έτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

Οι μετοχές των τραπεζών, όπως της Sabadell και της Caixabank, σημείωσαν πτώση έως 8% ύστερα από την ανακοίνωση.

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός, που σε μεγάλο βαθμό προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ισπανία, παρομοιάζοντάς τον με «σοβαρή ασθένεια της οικονομίας μας που φτωχοποιεί τους πάντες, ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

€17 δισ. σε τραπεζικές συγχωνεύσεις – Ρεκόρ M&A στην Ευρώπη μετά το 2008

Η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά εμφανίζει έντονη άνοδο M&A, με συμφωνίες 17 δισ.

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ η «κρυφή» διασύνδεση τραπεζών και funds

Ηχηρό μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις εποπτικές αρχές στέλνει η

Goldman Sachs: Αναβαθμίζει τον Γενικό Δείκτη στις 2.500 μονάδες και βλέπει νέο ράλι 20% στις τράπεζες

Σε ισχυρή αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ελληνική αγορά προχώρησε η