Η τρέχουσα εβδομάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, όπως επισημαίνει η JP Morgan, με τρία σημαντικά γεγονότα να κυριαρχούν: η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου, το τέλος της προγραμματισμένης συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 γύρω στις 21-22 Ιουλίου και η ψήφος εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στις 20 Ιουλίου.

Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια, πιθανότατα με μια κίνηση 25 μονάδων βάσης, και θα ανακοινώσει περαιτέρω στοιχεία για το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την αποκατάσταση των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εγείρει σοβαρούς κινδύνους ύφεσης για την περιοχή και τη Γερμανία ειδικότερα, ως εκ τούτου η επανέναρξη του αγωγού Nord Stream 1 μετά την προγραμματισμένη συντήρηση που λήγει στις 21 Ιουλίου θα είναι ένας από τους πιο κρίσιμους “μοχλούς” για την τις προοπτικές των ομολόγων της ευρωζώνης στο τρέχον β’ εξάμηνο, σημειώνει η JP Morgan.

Σε ότι αφορά το τρίτο μεγάλο γεγονός αυτής της εβδομάδας για τα ομόλογα, ο Ντράγκι θα απευθυνθεί στην Βουλή της Τετάρτη προκειμένου να εξακριβωθεί εάν η πλειοψηφία που υποστηρίζει την κυβέρνησή του (η ίδια ή διαφορετική) εξακολουθεί να υπάρχει. Στην πράξη, θα υπάρξει νέα ψήφος εμπιστοσύνης που θα αναγκάσει όλα τα κόμματα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιλογών τους. Η JP Morgan βλέπει τρία πιθανά σενάρια: 1) Μια νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ντράγκι > πιθανότητα 50%, 2) Μια τεχνοκρατική κυβέρνηση με περιορισμένο πεδίο εφαρμογής > 10% πιθανότητα, ή 3) Πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο > 40% πιθανότητα.

Από την άλλη πλευρά, το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα εγείρει σημαντικούς κινδύνους στην ανάπτυξη (μέσω του χρηματοοικονομικού στρες και της αβεβαιότητας σχετικά με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ως πρώτους παράγοντες).

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η JP Morgan αναμένει ότι το spread Ιταλίας-Γερμανίας (10ετία) θα διευρυνθεί εύκολα στις 250 μ.β. Επίσης, αναμένει ότι τα spreads των υπόλοιπων ομολόγων της ευρωζώνης θα συνεχίσουν τη διεύρυνση, καθώς πιστεύει ότι θα υπάρξει λιγότερη ώθηση από την ΕΚΤ μέσω των επανεπενδύσεων του PEPP ή του πιθανού εργαλείου κατά του κατακερματισμού λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

Υπό το λιγότερο πιθανό σενάριο μίας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, η αγορά θα συνεχίσει να τιμολογεί ένα σημαντικό ασφάλιστρο πολιτικού κινδύνου, καθώς αυτό το σενάριο υποδηλώνει συνεχιζόμενο πολιτικό θόρυβο κατά το β’ εξάμηνο του 222, με την μακροοικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα στην ευρωζώνη να συνεχίσει να αυξάνεται. Η JP Morgan βλέπει το 10ετες spread Ιταλίας-Γερμανίας στις 230-240 μ.β αυτή την εβδομάδα.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα πάντως, η JP Morgan συνεχίζει να αναμένει αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους καθώς και το 2023. Έτσι αναμένει πως θα διαμορφωθούν στις 210 μ.β. τον Σεπτέμβριο από περίπου 228 μ.β. σήμερα, στις 200 μ.β. τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Μάρτιο του 2023, και στις 170 μ.β. τον Ιούνιο του 2023.

Σε ό,τι φορά την ελληνική οικονομία, η JP Morgan αυξάνει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 4% από 3,5% πριν με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 8,9% από 6,3% που προέβλεπε πριν. Το ελληνικό χρέος αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 186% του ΑΕΠ, και το έλλειμα του προϋπολογισμού στο 4,3% του ΑΕΠ, με το έλλειμμα του πρωτογενούς ισοζυγίου να κινείται στο 1,9%.


Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments