Ολοένα και αυξανόμενος πληθωρισμός, ισχυρές πιθανότητες για εμβάθυνση της ενεργειακής κρίσης ανάλογα και με το τι θα αποφασίσει να πράξει η Ρωσία με τις ροές φυσικού αερίου μόλις ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης του Nord Stream 1, φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη και – σαν να μην έφταναν όλα αυτά – νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία.
Σε αυτή την θύελλα που σαρώνει την οικονομία της Ευρώπης και τις αγορές, ποιος θα είχε το θάρρος (και το θράσος) να βγει και να δανειστεί, ειδικά εάν αυτό αφορά μία μικρή χώρα η οποία ακόμα βαθμολογείται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα;
Το οικονομικό επιτελείο έχει φροντίσει να μην χρειαστεί ένας τέτοιος… ηρωισμός, ο οποίος μόνο αρνητικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει για τη χώρα. Έχει ήδη χτίσει στρατηγική προστασίας από την τρέχουσα καταιγίδα, κρατώντας δυνάμεις ώστε να μη χρειαστεί να βγει στις αγορές σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες.
Αν και η αγορά ομολόγων έχει ηρεμήσει σε σχέση με την τρικυμία που είχε βιώσει τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, χάρη στις έκτακτες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και παρά την πολιτική κρίση στην Ιταλία που ξέσπασε την τελευταία εβδομάδα – με την απόδοση του 10ετούς να έχει υποχωρήσει από 4,7% στο 3,4% πλέον και το spreads από τις 305 μ΄β στις 230 μ.΄β – ωστόσο οι αυξήσεις επιτοκίων είναι μπροστά, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος οι (αρχικές τουλάχιστον) ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά το εργαλείο κατά του κατακερματισμού, να μην ικανοποιήσουν πλήρως τις προσδοκίες της αγοράς.
Έτσι, διατηρώντας υψηλά τα επίπεδα των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία διαμορφώνονται στα 39 δισ. ευρώ περίπου, λαμβάνοντας υπόψη τα χρήματα που θα εισρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο διάστημα, καθώς και την πολύ καλύτερη εικόνα των εσόδων και χαμηλώνοντας τον στόχο για τη συνολική εκδοτική δραστηριότητα του έτους –αφού μπορεί να κινηθεί κάτω των αρχικών 12 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί και στα 10 δισ. ευρώ περίπου–, η Ελλάδα έχει την άνεση να εξετάσει και πάλι το θέμα «έξοδος στις αγορές» από το φθινόπωρο.
Από τις αρχές του έτους το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει 5,9 δισ. ευρώ από τις αγορές – 3 δισ. ευρώ από το 10ετές, 1,5 δισ. ευρώ από το re-opening του 7ετούς και 1,4 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες των επανεκδόσεων των ομολόγων του PSI. Έως τα τέλη του 2022 δεν αναμένεται να χρειαστεί να αντληθούν πάνω από 3-4 δισ. ευρώ , έναντι 6,6 δισ. ευρώ που θα χρειαζόντουσαν εάν ο στόχος παραμείνει στα 12 δισ. ευρώ.
Και αυτό γιατί, πρώτον, η εκτόξευση του πληθωρισμού έχει το «θετικό» της ενίσχυσης των εσόδων. Ήδη τα έσοδα του α΄ εξαμήνου ήταν βελτιωμένα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις κατά 2,7-2,9 δισ., ενώ θα είναι πολύ καλύτερα το β΄ εξάμηνο, για λόγους φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ., αλλά και του τουρισμού. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει πως φέτος ο τουρισμός θα κινηθεί στο 80% των επιπέδων του 2019 (15 δισ. ευρώ έσοδα έναντι 18,5 δισ. ευρώ) και υπάρχουν εκτιμήσεις πως η εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη, ξεπερνώντας ακόμα και τα 20 δισ. ευρώ. Αυτό άλλωστε εκτιμούν και οι διεθνείς οίκοι. Όπως σημείωσε σε ανάλυσή της η ING, ο ισχυρός τουρισμός θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την «καταιγίδα» που προκαλεί η εκτόξευση του πληθωρισμού. Οι ισχυρές τουριστικές εισροές το καλοκαίρι θα βοηθήσουν να μην εκτροχιαστεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τονίζει, με τις πρώτες ενδείξεις ήδη να προκαλούν αισιοδοξία, καθώς τα στοιχεία των διεθνών ταξιδιωτικών υπηρεσιών για τον Απρίλιο έδειξαν ότι κινήθηκαν πάνω από τα προ COVID επίπεδα (2019), με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι και τις εισερχόμενες τουριστικές ροές να αυξάνονται.
Επιπλέον, η Ελλάδα αναμένει εισροές κεφαλαίων από την Ε.Ε, γεγονός που περιορίζει τις χρηματοδοτικές τις ανάγκες. Ειδικότερα, αναμένονται 1 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. από το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης (SURE), 1,5 δισ. ευρώ από τις δύο δόσεις SNP/ANFAs, ενώ –αντίθετα με τον αρχικό στόχο– οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων δεν θα μειωθούν, που σημαίνει 1 δισ. ευρώ πρόσθετα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και η πιθανότητα μιας έξτρα δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυτά καλύπτουν συνεπώς το «χάσμα» έναντι του αρχικού στόχου του δανεισμού, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές περισσότερα από 3-4 δισ. ευρώ περαιτέρω φέτος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο στόχος της της προπληρωμής των διμερών δανείων GLF προς τα τέλη του έτους παραμένει, ενώ επίσης παραμένει ο στόχος της έκδοσης του πρώτου πράσινου ομολόγου στην ιστορία της Ελλάδας – όπως και έχει «επικοινωνηθεί» στις αγορές. Ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη δώσει εντολή σε έναν primary dealer να σχεδιάσει τη δομή του τίτλου, με την έκδοση να αναμένεται να βελτιώσει το brand name της χώρας στις αγορές, να βοηθήσει στην ενίσχυση της επενδυτικής βάσης, και – εάν είναι επιτυχής – να οδηγήσει σε καλύτερο κόστος χρηματοδότησης .
Facebook Comments