Μετά το πέρας μιας δύσκολης επιχείρησης, η οποία ολοκληρώθηκε χθες χωρίς απώλεια ανθρώπινης ζωής και χωρίς τεράστιες υλικές καταστροφές, ο κ. Μητσοτάκης από το κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι το κράτος είναι παρών και αντιδρά με τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.

«Όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν. Με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης.

Για τον κ. Μητσοτάκη ήταν σημαντικό να μην δοθεί μια εικόνα παράλυσης του κράτους, όπως έγινε σε φωτιές με παρόμοια χαρακτηριστικά προ ετών (π.χ. Μάτι) και ο ίδιος φέρεται να ήταν ικανοποιημένος και από την ποιότητα του συντονισμού, αλλά και από την ταχύτητα των παρεμβάσεων, συνδυαστικά με την υπηρεσιακή αξιοποίηση των πυροσβεστικών μέσων.

Μάλιστα, η εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι το περυσινό πάθημα έγινε…μάθημα, ιδίως στο επίπεδο του συντονισμού και της συνεργασίας των αρμοδίων, όσο και αν είναι σαφές ότι μέσα σε έναν χρόνο δεν θα διορθωθούν παθογένειες ετών.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο κ. Μητσοτάκης ανέβαλε την επίσκεψη που προγραμμάτιζε για σήμερα στην Πρέβεζα και θα βρεθεί στις πληγείσες από την πυρκαγιά της Πεντέλης περιοχές, μεταξύ των οποίων το Ντράφι, η Διώνη και η Παλλήνη. Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ξεκάθαρο, ο ίδιος, όμως, θέλει να αποκτήσει ίδια εικόνα της κατάστασης και να συνομιλήσει με κατοίκους.

Από εδώ και πέρα, δε, το βάρος πέφτει στην καταγραφή των ζημιών που ξεκίνησε χθες από κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και στις αποζημιώσεις. Σε αυτό κεντρικό ρόλο έχει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος. Χθες έγιναν έλεγχοι σε περίπου 30 κτίρια, εκ των οποίων τα 20 χρειάζονται επισκευές ή κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ, με την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, θα ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση των ιδιοκτητών οικιών και επιχειρήσεων.

ΓΕ

Facebook Comments