Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταματά μία ακόμη τουρμπίνα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για συντήρηση, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των ροών φυσικού αερίου.

Η Gazprom είπε ότι λόγω της διακοπής της τουρμπίνας, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα στο ρωσικό σταθμό συμπίεσης Portovaya θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου την ημέρα από τις 04:00 GMT στις 27 Ιουλίου, από την πλήρη χωρητικότητά της άνω των 160 mcm ανά μέρα.

Το νέο πλήγμα στην προσφορά έρχεται σε μια στιγμή υψηλής έντασης καθώς η Ρωσία και η Δύση ανταλλάσσουν οικονομικά πλήγματα ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι η διακοπή του φυσικού αερίου προκλήθηκε από ζητήματα συντήρησης και τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων.

Οι πολιτικοί στην Ευρώπη έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, ένα βήμα που θα ωθήσει τη Γερμανία σε ύφεση και θα οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών για τους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές για τρόφιμα και ενέργεια.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση αυτόν τον μήνα ότι οι συνεχιζόμενες κυρώσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν καταστροφικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο. Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Η Gazprom ξανάρχισε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα διάλειμμα συντήρησης 10 ημερών, αλλά μόνο στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού – επίπεδο στο οποίο η Ρωσία είπε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις ποσότητες τον Ιούνιο λόγω της καθυστερημένης επιστροφής μιας τουρμπίνας από τον Καναδά.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αμφισβήτησαν αυτή την εξήγηση, με τη Γερμανία να λέει ότι η εν λόγω τουρμπίνα δεν προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Facebook Comments