Η έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου από  Αμπντούλ Χαμίντ στην Μεσόγειο αποτελεί την κορύφωση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, σε μια πολύ ευαίσθητη χρονικά περίοδο.

Η Αθήνα επέλεξε, και σωστά, να υποβαθμίσει το γεγονός αυτό και να μην του δώσει μεγαλύτερη σημασία από ότι έχει. Και τούτο διότι δεν πρόκειται να δώσουμε στον Ερντογάν, στις πράξεις και στα λόγια του, μεγαλύτερη αξία από ότι έχουν. Και δεν πρόκειται να δείξουμε ούτε σοβαρή ανησυχία ούτε πανικό μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις και στην τουρκική επιθετικότητα.

Στην Τουρκία γνωρίζουν πολύ καλά οτι αυτό που έχει δηλώσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος ότι τον εισβολέα «πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιός είναι», ισχύει. Και εκτιμώ ότι μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και την συνάντηση Ερντογάν- Μπάιντεν, ο κίνδυνος μιας πολεμικής εμπλοκής έχει απομακρυνθεί. Και θα προσέθετα ότι καλό είναι κι εμείς εδώ στο εσωτερικό της Ελλάδος τις ανόητες και προκλητικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν θα έπρεπε να τις αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη αδιαφορία και να μην τους δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία αφού ξέρουμε ότι γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Η πατρίδα μας παρακολουθεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις τουρκικές προκλήσεις, κυρίως φραστικές επί του παρόντος. Κι η κυβέρνηση με σοβαρότητα και συνέπεια χρησιμοποιεί όλα τα υφιστάμενα διπλωματικά μέσα  για να εγείρει ένα διεθνές τείχος στον τουρκικό αναθεωρητισμό και παραλογισμό. Και σε μεγάλο βαθμό τα έχει καταφέρει, παρά κάποιες μικρές παραφωνίες, όπως η πολιτική των ίσων αποστάσεων, που απαράδεκτα τηρεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχούμε από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. Ανησυχούμε αλλά δεν φοβόμαστε. Και τούτο διότι διαθέτουμε πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φρόντισε να ενισχύσει και συνεχίζει να ενισχύει με τρόπο αποτελεσματικό και καταλυτικό για την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν όποιονδήποτε εχθρό, και φυσικά την Τουρκία του Ερντογάν. Και αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος που. Και γνωρίζει ότι όσο περνά ο καιρός, χάρις  στις παραγγελίες νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που έχει κάνει η κυβέρνηση, σύντομα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι μακράν ισχυρότερες των τουρκικών.

Αυτός όμως μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που θα ενθάρρυνε το τουρκικό κατεστημένο να προκαλέσει μια ένοπλη επέμβαση στο Αιγαίο και στα νησιά μας τώρα, γιατί σύντομα γνωρίζει ότι δεν θα μπορεί, θα είναι αδύνατο λόγω της ελληνικής υπεροπλίας να το κάνει. Δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνώ με αυτή την άποψη αν και την λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου. Και την λαμβάνουν ακόμα σοβαρότατα υπόψη τους στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό όμως, επαναλαμβάνω, δείχνει ότι η τουρκική απειλή, όσο ενοχλητική και αν είναι, δεν μας φοβίζει. Η Ελλάδα είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Έρχονται εκλογές και στην Τουρκία τον προσεχή Ιούνιο. Κι όπως ήδη όλες οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν, το καθεστώς Ερντογάν κλυδωνίζεται και φαίνεται ότι για πρώτη φορά από τότε που παγιώθηκε στην εξουσία οτι θα χάσει τις εκλογές. Και αυτή τη φορά, ο τούρκος πρόεδρος δεν θα κινδυνεύσει μόνο να χάσει εκλογές αλλά ενδεχομένως και το ίδιο το κεφάλι του. Και μέσα σε μια τέτοια ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται προσωπικά, ανεβάζει τους τόνους, χωρίς όμως άλλο ουσιαστικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι ισχυρή, έτοιμη για όλα, αποφασισμένη αλλά και ψύχραιμη. Κι είμαι βέβαιος ότι σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες ενωμένοι σαν μια γροθιά, θα αποτρέψουμε κάθε απειλή

Facebook Comments