Συνεχίστηκε και σήμερα η υποχώρηση των τιμών των ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να ξεπεράσει το 4%.

Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων αντανακλούν κατά κύριο λόγο τις αυξημένες πιέσεις που ασκούνται στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να προχωρήσει το Σεπτέμβριο σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων, μετά την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) τον Ιούλιο.

Παρά ταύτα στο εσωτερικό της ΕΚΤ φαίνεται να υπάρχουν για το θέμα αυτό αντικρουόμενες απόψεις. Ενδεικτικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν υποστήριξε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια με «σταθερό ρυθμό» μέχρι το τέλος του νέου αυτού κύκλου.

Νωρίτερα δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν αποκλείεται μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει ακόμη ένα ρεκόρ. Το μήνυμα αυτό απέστειλαν τα μέλη της ΕΚΤ που συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της Fed στο Jackson Hall στο Ουαϊόμινγκ. Ενδεικτικά η Isabel Schnabel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής προέτρεψε τους συναδέλφους της «να σηματοδοτήσουν την ισχυρή αποφασιστικότητά τους να επαναφέρουν γρήγορα τον πληθωρισμό στον στόχο».

Facebook Comments