Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη νέα πολιτική σεζόν στο Μαξίμου σήμερα μπορεί να γίνεται στη σκιά της υπόθεσης των υποκλοπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δεν θέλει να σταθεί σε αυτό το θέμα.

Αντιθέτως, στη σημερινή του εισήγηση προς τους υπουργούς του ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει στη «μεγάλη εικόνα» για τη χώρα ενόψει και του φθινοπώρου που προοιωνίζεται…μαύρα μαντάτα στο μέτωπο της ενέργειας, σκιαγραφώντας τον οδικό χάρτη ενόψει.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη σταθερότητας και να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει πολίτες και επιχειρήσεις όσο αυτό είναι απαραίτητο για να ξεπεράσουν τον σκόπελο της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει αναφορά και στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και στη χώρα μας, όπως γίνεται και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, δίνοντας τις γενικές κατευθύνσεις ενόψει των επερχόμενων μηνών. Με δεδομένο ότι στη χώρα μας ο χειμώνας ξεκινά ουσιαστικά τον Νοέμβριο, κινήσεις εξοικονόμησης μπορούν να βοηθήσουν να κερδίσουμε χρόνο.

Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιστρατεύει επί μακρόν αυξημένους πόρους για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εφόσον δεν υπάρξει συντεταγμένη ευρωπαϊκή παρέμβαση. Αυτό σημαίνει πόρους από τον προϋπολογισμό για το φθινόπωρο και το χειμώνα, με στόχευση τόσο τους λογαριασμούς του ρεύματος, όσο και αυτούς του φυσικού αερίου, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να “τονώσει” και το επίδομα θέρμανσης.

Η ανάγκη αυξημένης στήριξης στο ενεργειακό, πάντως, “ροκανίζει” αναπόδραστα το καλάθι της ΔΕΘ, καθώς τον πρώτο λόγο έχουν αυτές οι δαπάνες.”

Κρίσιμος παράγοντας, συνεπώς, ιδιαίτερα για τις παροχές του 2023, είναι το ύψος της αναγκαίας στήριξης για την ενέργεια. Με απλά λόγια, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ιδίως από τη στιγμή που η κυβέρνηση δρομολογεί αύξηση συντάξεων στην περιοχή του 6,5%, ενώ έχει ήδη προδιαγραφεί η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για Δημόσιο και συνταξιούχους. Ένα μέτρο που “παίζει” είναι αυτό της δραστικής μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50%, εφόσον είναι δημοσιονομικά εφικτό.

Σε κάθε περίπτωση, από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν πως θα μείνουν εφεδρείες στα κρατικά ταμεία. Και αυτό το δεδομένο βάζει στον πάγο, κατά τα φαινόμενα, σκέψεις για ακόμα πιο τολμηρές παρεμβάσεις σε φορολογικούς συντελεστές.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments