Συνεχίζει να αναμένει αύξηση των spreads της ευρωζώνης για το υπόλοιπο του έτους η Capital Economics, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της ασάφειας σχετικά με την προθυμία της ΕΚΤ να στηρίξει την αγορά ομολόγων της περιφέρειας.

Τα spreads των 10ετών ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης έναντι των 10ετών γερμανικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και πλησιάζουν πλέον τα υψηλά που έφτασαν λίγο πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ στα μέσα Ιουνίου, όταν η Τράπεζα πρότεινε για πρώτη φορά να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός εργαλείου καταπολέμησης της κατακερματισμού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 4,262% και στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού είχε βρεθεί ακόμα και στο 4,7%. Το ράλι που ακολούθησε τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου σχετικά με το νέο εργαλείο TPI καθώς και η ενεργοποίηση των ευέλικτων επανεπενδύσεων του PEPP, ωθώντας την απόδοση του 10ετούς στο 2,85% στις αρχές Αυγούστου, έχει πλέον σβηστεί λόγω και του γενικότερου sell-off που σημείωσαν τα ομόλογα. Το ελληνικό spread έχει αυξηθεί στα επίπεδα που είχαμε δει τελευταία φορά την Άνοιξη του 2020 μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, στις 269 μ.β.

Η Capital Economics θεωρεί ότι αρκετές εξελίξεις συνέβαλαν στην πρόσφατη αύξηση των spreads.

Πρώτον, οι ανησυχίες για τις προοπτικές της ευρωζώνης και την παγκόσμια οικονομία επανήλθαν στο προσκήνιο, γεγονός που “χτύπησε” τις τιμές των risk assets γενικότερα.

Δεύτερον, οι προσδοκίες για τα επιτόκια της ευρωζώνης έχουν ανακάμψει μετά από τα επιθετικά σχόλια αρκετών αξιωματούχων της ΕΚΤ.

Τρίτον, μέρος του ενθουσιασμού για το (πλέον εγκεκριμένο) εργαλείο καταπολέμησης του κατακερματισμού της ΕΚΤ, το TPI, έχει μάλλον ξεθωριάσει, καθώς τα σχόλια των αξιωματούχων της ΕΚΤ υπογράμμισαν ότι η Τράπεζα μπορεί να είναι απρόθυμη να το χρησιμοποιήσει.

Και τέταρτον, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία μετά τις επικείμενες γενικές εκλογές έχουν εγείρει ανησυχίες για κάποια δημοσιονομική οπισθοδρόμηση στη χώρα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments