Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την επιβολή έκτακτων φόρων στις ενεργειακές εταιρείες, oι οποίοι θα κατευθύνουν τα αστρονομικά κέρδη σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τα έκτακτα μέτρα στοχεύουν στην ανακούφιση των «αστρονομικών», όπως τους χαρακτήρισε η ίδια, λογαριασμών που παρατηρούνται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προτάσεις θα στοχεύουν τόσο τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων όσο και τις εταιρείες ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα που έχουν αποκομίσει απροσδόκητα κέρδη χάρη στις υψηλότερες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με πηγές των Financial Times.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι οι έκτακτοι φόροι, οι οποίοι θα εφαρμοστούν σε επίπεδο κρατών μελών, θα συνοδεύονται από μέτρα για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι Βρυξέλλες θα συνεργαστούν επίσης με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουν ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επαρκή ρευστότητα, πρόσθεσε. Αυτό θα συνεπάγεται ότι η Επιτροπή θα επιδεικνύει «μέγιστη ευελιξία και ταχύτητα» για να διευκολύνει την προσωρινή κρατική βοήθεια που προσφέρουν τα κράτη μέλη σε εταιρείες, υπογράμμισε.

Αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται τροποποιήσεις στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της Επιτροπής για την επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων.

Αυτό συνοδεύεται παράλληλα από προτάσεις για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο για τον περιορισμό των κερδών του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από τον «επαχθή πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Facebook Comments