Όπως και να το κάνουμε, η φετινή ΔΕΘ είναι η πολιτική αφετηρία της μακράς κούρσας των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης στις 8 το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο “Ι.Βελλίδης” θα παρουσιάσει τους άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τα μέτρα για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Εξ ου και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σε στελέχη της ΝΔ ότι θέλει εκλογική ετοιμότητα. Για πρώτη φορά, δε, το κόμμα έστησε δύο περίπτερα σε Αριστοτέλους και Καλαμαριά για την προβολή του κυβερνητικού έργου. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται και από την αθρόα προσέλευση γαλάζιων στελεχών και…λοιπών παραγόντων από παντού στη συμπρωτεύουσα, προκειμένου να μην λείπουν κυρίως από τα πηγαδάκια, τα καφέ και τα μπαρ, όπου γίνονται οι κλασικές πολιτικές ζυμώσεις.

Μεγάλο ερωτηματικό, βεβαίως, αποτελεί και το τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης με τον εκλογικό νόμο, για τον οποίο θα ερωτηθεί την Κυριακή. Αρμόδια στελέχη εμφανίζονταν χθες κάπως πιο…φειδωλά στις ερμηνείες για αλλαγή πολιτικής συνθήκης που, άρα επιτάσσει αλλαγή του νόμου.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις και για αλλαγή και για μη αλλαγή του νόμου, ώστε να μείνει πιστός στη θεσμική οδό, την οποία ο ίδιος έχει σηματοδοτήσει. Δεδομένο είναι πάντως ότι ελάχιστα στελέχη γνωρίζουν πού έχει κάτσει η μπίλια, αν και οι…αισιόδοξοι περί της αλλαγής εμφανίζονται τις τελευταίες ώρες κάπως πιο συγκρατημένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων και η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, ελαφρύνσεις που είχαν εξαγγελθεί εξάλλου πριν από την ενεργειακή κρίση.

Στο πακέτο με τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνεται βέβαια και το food pass. Πρόκειται για επίδομα τροφίμων που υπολογίζεται στα 300 ευρώ στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ευάλωτων πολιτών. Με την κυβέρνηση να θέλει να ενισχύσει τους πιο αδύναμους, ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ακόμη μια οικονομική ενίσχυση για τους συνταξιούχους στο τέλος της χρονιάς. Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για τη στεγαστική πολιτική, που θα αφορούν νέους και άνω των 29 ετών. Στα μέτρα για τη στεγαστική πολιτική περιλαμβάνονται επιδόματα, φθηνότερα ενοίκια αλλά και δυνατότητα ανακαίνισης κατοικιών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη στεγαστική πολιτική ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ πως: «Μας ενδιαφέρει η νέα αρχή με ποιοτικά στοιχεία. Υπάρχει πράγματι ένα κενό και ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ για την επανεκκίνηση», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας ότι θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και τα χρήματα που έχει στο ταμείο η ΔΥΠΑ.

Από εκεί και πέρα αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, εν όψει και της 15ης Οκτωβρίου που αρχίζει η χειμερινή περίοδος εκείνο που εξετάζεται είναι αύξηση του κονδυλίου που θα διατεθεί κατά τουλάχιστον 20%. Αυτό θα συμβεί με τη διεύρυνση των δικαιούχων καθώς αναμένεται να ανέβουν τα εισοδηματικά όρια μέχρι τα 40 ή τα 45 χιλ. ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας. Περισσότερες διευκρινίσεις για το πώς και πότε ακριβώς θα δοθούν τα επιδόματα θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα, μετά τις τελικές αποφάσεις και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το πακέτο εκτείνεται σε τρεις κύριες κατηγορίες. Πρόκειται για μόνιμα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, για ένα εκτεταμένο σχέδιο επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και για ένα φιλόδοξο σχέδιο φθηνής στέγης, σε νέους και φοιτητές .Με όπλο την ισχυρή ανάπτυξη, την καλή πορεία των εσόδων, αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό, ο πρώτος πυλώνας των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα αφορά την ενεργειακή κρίση, με επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι επιδοτήσεις αυτές θα είναι κλιμακωτές και όχι οριζόντιες. Τα νοικοκυριά που θα κάνουν μειωμένη κατανάλωση, θα έχουν, εκτός από την επιδότηση και ένα έξτρα μπόνους στο τέλος του τετραμήνου.

Για τους συνταξιούχους έρχονται αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου, πάνω από 6,5%, ενώ θα αναφερθεί και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει τα 750 ευρώ, ενδεχομένως να φτάσει και τα 770 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέχρι και το καλοκαίρι του 2023, ίσως και περισσότερο αν χρειαστεί.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments