Πριν 3 χρόνια έκανα την πρώτη φιλοζωική ερώτηση σε πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την κακοποίηση των ζώων συντροφιάς και το νομικό πλαίσιο, 2 χρόνια μετά είχαμε νόμο.

Σήμερα, εκπροσωπώντας το Marketnews.gr για ακόμη μία φορά, ρώτησα τον πρωθυπουργό για τα ιπποειδή που τόσο φρικτά κακοποιούνται και χρειάζονται ένα νομικό πλαίσιο που να τα προστατεύει.

– Σταματίνα Σταματάκου (MarketNews): Χαίρετε κ. Πρωθυπουργέ,
Ο νόμος 4830/2021 για την προστασία των ζώων συντροφιάς, όσον αφορά περιστατικά βασανισμού και θανάτωσης, γίνεται ομπρέλα για όλα τα ζώα. Ωστόσο, δεν προστατεύει συνολικά τα ιπποειδή. Η πρόσφατη ιστορία του βασανισμού και εντέλει του θανάτου του δύστυχου γαϊδουριού στη Ζίτσα Ιωαννίνων από τον έκπτωτο πλέον αντιδήμαρχο της περιοχής ανέδειξε στο ευρύ κοινό τις παθογένειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιπποειδή στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις προ διετίας απαγορεύτηκε δια νόμου η σφαγή τους. Ακόμα δεν υπάρχει ολοκληρωμένος Κώδικας Ορθής Πρακτικής που να εξηγεί τη φύση τους και να περιγράφει πώς πρέπει να διαβιούν, ποιές είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους, ούτε καν λειτουργεί πλατφόρμα ψηφιακής καταγραφής τους, ούτε τα επίσημα έγγραφα ιδιοκτησίας είναι αυτά που επιβάλλει η Κοινοτική Νομοθεσία. Σημειωτέον ότι εγείρει ζητήματα η γνωμάτευση της κτηνιατρικής στη συγκεκριμένη περίπτωση και όχι μόνο.

Κ. Μητσοτάκη μήπως ήρθε η ώρα τα ζώα που έχουν κυριολεκτικά σηκώσει στις πλάτες τους αμέτρητους ανθρώπους και τόνους ακόμη κι από οικοδομικά υλικά να έχουν ένα νομικό πλαίσιο που να μην επιτρέπει να λυγίζουν, κυριολεκτικά να λυγίζουν, έχουμε δει πολλές τέτοιες εικόνες, να λυγίζουν τα πόδια τους κουβαλώντας υπερμεγέθεις ηλεκτρικές συσκευές ή να πεθαίνουν από την δίψα, όπως το άλογο στην Κέρκυρα;

– Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχετε δίκιο. Κι εγώ δεν το γνώριζα, ζήτησα να ενημερωθώ μετά το πρόσφατο περιστατικό. Χρειάζεται μία προσαρμογή του νομικού πλαισίου, θα την κάνουμε. Αυτό μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή.

Έχετε δίκιο σε όλα όσα είπατε και νομίζω ότι αγγίζουν τις ευαισθησίες όλων μας οι απαράδεκτες εικόνες τις οποίες είδαμε. Να πω όμως: μόνο πια έχουμε ένα νόμο ο όποιος πιστεύω ότι είναι καλός μετά από εκτενέστατη διαβούλευση με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που ασχολούνται με την ευζωία των ζώων. Κι έχουμε και μία Ειδική Γραμματέα, η οποία ασχολείται και συντονίζει τις πολιτικές και είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του νόμου, από την οποία έχω ήδη ζητήσει να συνομιλήσει με τις φιλοζωικές οργανώσεις, ειδικά αυτές που ασχολούνται με τα ιπποειδή, για να δούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε το θεσμικό μας πλαίσιο για να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες.

Θα κάνουμε προσαρμογή στο νομικό πλαίσιο για τα ιπποειδή. Έχουμε όμως πλέον ένα νόμο και είναι καλός και έχουμε και Ειδική Γραμματέα και έχω ήδη ζητήσει να ασχοληθεί με το θέμα για τα ιπποειδή.

Facebook Comments