«Εδώ και τώρα μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, λέγοντας χαρακτηριστικά «Μπροστά στο δύσκολο χειμώνα, ο κ. Μητσοτάκης μοιράζει ένα κουτί σπίρτα».

«Μόνο στο πρώτο επτάμηνο του έτους, καταγράφονται 5 δισ. παραπάνω φορολογικά έσοδα από τους στόχους του προϋπολογισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα και φυσικό αέριο και τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής», υπογράμμισε μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη κατόπον, ενώ πρόσθεσε: «έχουμε μία κυβέρνηση που λεηλατεί την κοινωνία και από τα 10 επιστρέφει το 1».

Σε ότι έχει να κάνει με τα επιδόματα ενέργειας, ο Νάσος Ηλιόπουλος επανέλαβε το ερώτημα: «τα χρήματα αυτά από ποιους τα παίρνουν και σε ποιους τα δίνουν;».

«Τα παίρνουν από τους πολίτες και τα δίνουν στην αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας. 2,5 δισ. ήταν μόνο τα επιπλέον έσοδα από το ΦΠΑ σε συνθήκες πληθωρισμού 11% και 12%. Σε επίπεδο ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις και την τρίτη μεγαλύτερη στα νοικοκυριά», επισήμανε.

«Με βάση τον πίνακα που έδειξε χθες ο κ. Μητσοτάκης για τις 32 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αυτό που δεν μας είπε είναι ότι τον Αύγουστο η Αθήνα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση -34%- στο ρεύμα και τη δεύτερη μεγαλύτερη στο φυσικό αέριο κατά 41%. Με όρους αγοραστικής δύναμης η Αθήνα είναι η δέκατη πιο ακριβή πόλη από τις 32», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, τόνισε ακόμη: «το ζήτημα είναι ρυθμιστικό, η Ισπανία και η Πορτογαλία έκαναν δύο κινήσεις, αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου και εισαγωγή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, με αποτέλεσμα όλο το τελευταίο διάστημα οι δύο αυτές χώρες να κινούνται σε ένα εύρος από 100 μέχρι 180 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ η Ελλάδα φτάνει μέχρι τα 650». «Υπάρχουν εναλλακτικές και στην πραγματικότητα, για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, η κυβέρνηση μοίρασε ένα κουτί σπίρτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, τόνισε: «η χώρα ζει μια κρίση Δημοκρατίας». «Η χώρα περίμενε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει για ποιο λόγο παρακολουθούσε πολιτικούς του αντιπάλους και δημοσιογράφους. Και ακούσαμε από τον πρωθυπουργό ότι τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας δεν προκύπτουν από …μανάβηδες. Τελικά, ο κ. Ανδρουλάκης ήταν κίνδυνος εθνικής ασφάλειας; Ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί το προνόμιο να μην απολογηθεί για ποιο λόγο λειτούργησε σαν αποτυχημένος κυπατζής. Όμως δεν θα αποφύγει να απαντήσει», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σε ερώτημα για τις πολιτικές εξελίξεις, υπογράμμισε: «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα κάνει τα πάντα ώστε η χώρα να έχει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής». «Γι’ αυτό το λόγο μιλάμε προγραμματικά, για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για τη ρύθμιση του πανδημικού χρέους, για την κατάργηση του πτωχευτικού που έφερε η ΝΔ και για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την ακρίβεια και τη μείωση του ενεργειακού κόστους», κατέληξε.

Facebook Comments