Τη στρατηγική σύμπλευση Ελλάδας και Γαλλίας στα μεγάλα θέματα της Ευρώπης, αλλά και ως προς τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαίωσε η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Μακρόν στο Μέγαρο Ελιζέ στο Παρίσι, λίγες εβδομάδες πριν το μπαράζ ευρωπαϊκών Συμβουλίων από τις αρχές Οκτωβρίου και εντεύθεν.

«Περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στις πρόσφατες απειλές Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός, όμως, άφησε παράλληλα ανοιχτή τη χαραμάδα του διαλόγου, τονίζοντας ότι «κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις αλλά κρατάμε πάντα ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο και στις συζητήσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής, είναι πάνω απ’ όλα δύναμη συνεργασίας». Βεβαίως, το ερώτημα είναι κατά πόσο η Τουρκία σε προεκλογική χρονιά και με τον κ. Ερντογάν σε εθνικιστικό παραλήρημα είναι διατεθειμένη να συζητήσει έστω και τα βασικά.

Και ο κ. Μακρόν, πάντως, ο οποίος δεν φημίζεται για τη θέρμη των σχέσεών του με τον κ. Ερντογάν, επανέλαβε την ευθεία στήριξη της Γαλλίας για τις ελληνικές θέσεις, όπως το έκανε και στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά. «Στηρίζουμε πλήρως – και το λέω με μεγάλη σαφήνεια- την Ελλάδα. Αυτή η στρατηγική σχέση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος με νόημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Μακρόν για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτες οι τουρκικές απειλές και αιτιάσεις και η αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας και η ένταση που προκαλεί η Άγκυρα, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Πριν από λίγους μήνες, άλλωστε, ο κ. Μακρόν, μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαΐου είχε καταδικάσει ευθέως τα όσα έλεγαν Τούρκοι αξιωματούχοι επί της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments