Με τον εφιάλτη της ενεργειακής κρίσης ενόψει χειμώνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή για την αντιμετώπισή της.
Σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται στην ετήσια ομιλία της να παρουσιάσει τις προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες στοχεύουν στον περιορισμό των κερδών των ενεργειακών εταιρειών και τη διοχέτευση των χρημάτων για στήριξη των καταναλωτών.
Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια λύση σε επίπεδο Ε.Ε., που θα ταιριάζει σε κάθε ένα από τα κράτη-μέλη. Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού ορίστηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου, στο νέο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, που έχει στη διάθεσή της η ΕΡΤ, προβλέπεται η επιβολή έκτακτου φόρου τουλάχιστον 33% στα υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαίου, αερίου, άνθρακα, αλλά και διύλισης.
Προτείνει επίσης την την επιβολή πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πυρηνικά εργοστάσια. Η ανώτατη τιμή αναμένεται να οριστεί στα 180 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, απ΄ όπου κι αν προέρχεται, αναμένεται να συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας στην Πράγα στις 11 και 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, Ειρήνης Ζαρκαδούλα. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπάρχει συνεργασία Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου για κοινή πρόταση στο θέμα. Πάντως δεν αποκλείεται να απασχολήσει και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα που θα έχει προηγηθεί.
Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, σε επιδοτήσεις και σε καταβολές επιδομάτων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που πυροδοτεί την αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ, αναγκάζοντας τις βιομηχανίες να σταματήσουν τις γραμμές παραγωγής τους, αλλά και τους πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας ενόψει του χειμώνα.
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μία σειρά από εθνικά μέτρα στο πλαίσιο μιας συνολικής αντίδρασης για το σύνολο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
Facebook Comments