Σε μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ανακούφιση των πολιτών, καθώς και στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα στρέφεται η Ευρώπη, ενόψει του δύσκολου χειμώνα, δηλώνοντας ετοιμότητα ακόμη και στο ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα αερίου και πετρελαίου.

Oι χώρες του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, συνεδριάζουν σήμερα και σύμφωνα με τη Wall Street Journal αναμένεται να διατηρήσουν την παραγωγή πετρελαίου.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας, οι οποίοι θα συζητήσουν επείγοντα μέτρα που θα δώσουν μια απάντηση στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά και την επ’ αόριστον διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί θα συζητήσουν επιλογές όπως ένα ανώτατο όριο στην χονδρική τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή την προσωρινή αφαίρεση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο από το ισχύον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 65 δισ. ευρώ για το τρίτο πακέτο στήριξης για τη θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Στις σημαντικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Κυριακή περιλαμβάνεται το φρένο στην αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξάλλου, στις 14 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι προτάσεις της Κομισιόν, μεταξύ των οποίων είναι και η επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η εφαρμογή του μέτρου του δελτίου στην ενέργεια για φέτος τον χειμώνα, στην Ευρώπη, αρχίζει να φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του αμερικανικού περιοδικού Time που κάνει λόγο για τον «χειρότερο χειμώνα από εκείνον στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1945».

Πηγή: ΕΡΤ, Bloomberg, Reuters

Facebook Comments