Ένα τρίτο πακέτο μέτρων ανακούφισης πολιτών και επιχειρήσεων αποφάσισε ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας. Τα τρία κόμματα της κυβέρνησης Σολτς συμφώνησαν σε ένα πακέτο στήριξης ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πάνω από 20 ώρες και μία ολονύχτια σύσκεψη χρειάστηκαν ο καγκελάριος, οι ηγεσίες των τριών κυβερνητικών κομμάτων και οι σημαντικότεροι υπουργοί της κυβέρνησης για να καταλήξουν στο τρίτο πακέτο ανακούφισης καταναλωτών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και την ακρίβεια με την άνοδο του πληθωρισμού.

«Η Γερμανία είναι ενωμένη σε μια δύσκολη στιγμή. Ως χώρα, θα περάσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή», αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων των τριών κυβερνητικών κομμάτων: ένα τρίτο πακέτο στήριξης 65 δισεκατομμυρίων ευρώ, διπλάσιο από τα δύο πρώτα πακέτα ανακούφισης που είχαν μαζί είχαν όγκο 30 δισ. ευρώ. Συνολικά, με τα τρία πακέτα στήριξης η Γερμανία διαθέτει 95 δισ. ευρώ για την ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων.

Στις σημαντικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Κυριακή περιλαμβάνεται το φρένο στην αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο καγκελάριος σημείωσε ότι κατ΄αρχάς θα επιδιωχθεί μία λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια σε εθνικό επίπεδο. Επειδή η τιμή του ηλεκτρικού είναι συνδεδεμένη με την ακριβότερη μονάδα παραγωγής, σήμερα είναι το φυσικό αέριο, οι άλλοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνουν υπερκέρδη, αυτά θα αποδοθούν στους καταναλωτές χρηματοδοτώντας το πλαφόν στην τιμή του ρεύματος.

Στα υπόλοιπα μέτρα που αποφασίστηκαν περιλαμβάνονται ενισχύσεις:

  • και για συνταξιούχους με εφάπαξ ενεργειακό επίδομα 300 ευρώ. Οι φορολογούμενοι το παίρνουν ήδη από αρχές Σεπτεμβρίου. Για τους φοιτητές είναι 200 ευρώ.
  • Έρχεται νέο, ενιαίο εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη την Γερμανία. Η τιμή του θα κυμαίνεται μεταξύ 49 και 69 ευρώ το μήνα. Θα αντικαταστήσει το ενιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ που ίσχυσε τους τρεις μήνες του καλοκαιριού.
  • Αυξάνονται τα ποσά των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας.
  • Αυξάνεται το επίδομα τέκνων.
  • Τίθενται σε εφαρμογή μία σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.



  • Facebook Comments