Σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά καύσιμα, και μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, βρίσκεται η ΕΕ.

Μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, η Ευρώπη βλέπει πλέον ως κεντρικό σενάριο για τον χειμώνα το ενδεχόμενο να μην υπάρχει τροφοδοσία αερίου.

«Η εργαλειοποίηση του αερίου δεν θα αλλάξει την αποφασιστικότητα της ΕΕ. Θα επιταχύνουμε την πορεία μας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταλογίζοντας παράλληλα στην Κομισιόν καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι τα κράτη βρίσκονται σε διαδικασία φτωχοποίησης, καθώς ήδη έχουν διατεθεί 280 δισ. ευρώ από κρατικούς προϋπολογισμούς προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κρίσης.

Στο θέμα αναφέρθηκε στο διάγγελμά του το βράδυ του Σαββάτου 3/9 και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, τονίζοντας πως αυτό τον χειμώνα η Ρωσία ετοιμάζεται να καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στον ενεργειακό πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι μόνο με ενότητα θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Facebook Comments