Με τις εξαγγελίες της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την παρέμβαση στην αγορά ενέργειας να έχει περίπου προεξοφληθεί πριν την ομιλία της στο Στρασβούργο, λίγες ήταν οι εκπλήξεις που περίμεναν όσους την άκουσαν.

Από τη μια, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας υποχρεωτικά κατά 5% ή εθελοντικά κατά 10% για τα κράτη μέλη, με έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής που για κάθε χώρα διαφέρουν.

Και από την άλλη, ένας μηχανισμός φορολόγησης των υπερσόδων των εταιριών που παράγουν ενέργεια, αλλά όχι από φυσικό αέριο. Παράλληλα, η Κομισιόν δρομολογεί μια έκτακτη εισφορά και στα διυλιστήρια, στη βάση της μέσης κερδοφορίας των προηγούμενων τριών ετών.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το σχέδιο της Κομισιόν είναι ακόμα και πιο συγκρατημένο σε σχέση με όσα κάνει η χώρα μας. Πάντως, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ρεύματος σε ώρες αιχμής για τα νοικοκυριά, για τα οποία δίνονται κίνητρα μέσω υψηλότερων επιδοτήσεων προκειμένου να μειώσουν εθελοντικά την κατανάλωση.

Όσο για το δημόσιο, ισχύει ο στόχος μείωσης κατά 10% της κατανάλωσης, αλλιώς θα ισχύουν πέναλτι για τους «απείθαρχους» στις προβλέψεις του σχεδίου Θερμοστάτης.

Το βασικό πρόβλημα, βεβαίως, είναι ότι η κ. Φον Ντερ Λάιεν δεν αναφέρθηκε στο θέμα του πλαφόν στο αέριο, το οποίο είναι βασικό ελληνικό αίτημα.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, θα επιμείνει στο θέμα με έμφαση την ανάγκη για παρέμβαση στο σύστημα TTF, κοινώς στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας, καθώς η πρόταση που επανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προ ημερών είχε τη στήριξη άλλων 14 συναδέλφων του στις βασικές της γραμμές. Με απλά λόγια, πολλά ευρωπαϊκά κράτη επιζητούν μια πιο συνολική παρέμβαση στην αγορά.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments