Η παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος με συμβολικό τίλο «Σπίτι μου» ξεκίνησε με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο ο οποίος επεσήμανε τους στόχους για «μείωση του υψηλού κόστους στέγασης, αύξηση της ιδιοκατοίκησης, στήριξη σε νέα ζευγάρια, αναβάθμιση παλαιών κατοικιών, άμβλυνση στρεβλώσεων στη στεγαστική αγορά κι εν τέλει η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος».

Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης ανέπτυξε συγκεκριμένες δράσεις για χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για ζευγάρια από 25 ετών μέχρι 39 ετών που θα κατοικήσουν σε ανακαινισμένα σπίτια ως 120 τετραγωνικά μέτρα και αξίας ως 150.000, με έτος κατασκευής ως το 2007.

Οι άξονες
  • Χαμηλότοκα δάνεια
  • Μαζική ανακαίνιση δηλωμένων κενών κατοικιών στα Ε2 προς μακροχρόνια μίσθωση
  • Πρόγραμμα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας δημοσίου με «κοινωνική αντιπαροχή»
  • Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση ιδιοκατοίκησης για νέους 18- 30 ετών
  • δημουργία φοιτητικών εστιών σε Πανεπιστήμια
  • αύξηση του φοιτητικού επιδόματος

«Η χώρα πρέπει να γίνει πιο δίκαιη. Να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες», είπε ο Άκης Σκέρτσος και μίλησε για φυγή νέων τα τελευταία χρόνια η οποία πρέπει να ανατραπεί. Ο υπουργός μίλησε για φθίνουσα πορεία ιδιοκατοίκησης.«Η Ελλάδα είχε υψηλότερα ποσοσοτά ως προς κατοχή- χρήση κατοικίας αλλά παραμένει στο 74% σε σχέση με το 70% στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο στόχος είναι να επανακατοικηθούν παλαιές κατοικίες που αν προστεθούν στην αγορά ακινήτων θα πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω, είπε ο κ. Σκέρτσος περιγράφοντας το πρόβλημα με τα παλαιά και αχρησιμοποίητα ακίνητα:  770.000 κλειστές κατοικίες σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων και πάνω πό 2 εκατομμύρια βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επίσης, το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετωπίζει την «καθυστερημένη ανεξαρτητοποίηση των νέων», που στην Ελλάδα φεύγουν από την οικογενειακή εστία στα 31 χρόνια, ενώ στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα, σύμφωνα με τους πίνακες που παρουσίασε ο κ. Σκέρτσος, τονίζοντας ότι παράλληλος στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα «με την Ελλάδα να γερνάει ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη».

Κ. Χατζηδάκης: Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε νέους και ζευγάρια

‘Ατοκα η χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια είναι η δράση που έχει συζητηθεί περισσότερο και αφορά νέους και ζευγάρια από 25 ως 39 ετών, είπε ο Κωστής Χαταζηδάκης. Θα δοθούν 500 εκατομμύρια που θα βρεθούν από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ( τα 3/4 του δανείου και άτοκα) και 125 εκατομμύρια από τις τράπεζες.

Αντί για 4% θα είναι 1% το επιτόκιο, δηλαδή το χαμηλότερο δάνειο στην αγορά.

Facebook Comments