Πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, αναδείχθηκε η εθνικιστική παράταξη της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας». Η συμμαχία που σχημάτισε με το άλλο κόμμα της ιταλικής ακροδεξιάς, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, και με τη Φόρτσα Ιτάλια (FI), τη δεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνει περί το 43% των ψήφων και αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

Η Μελόνι και το μεταφασιστικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» επικράτησαν καθαρά, με βάση τα ως τώρα αποτελέσματα. Η συμμαχία άκρας δεξιάς-δεξιάς οδεύει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας», είπε η Τζόρτζια Μελόνι, πλέον προαλειφόμενη πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια σύντομης δήλωσής της στον Τύπο στη Ρώμη, ενώ υποσχέθηκε πως «θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς.

Έκανε λόγο για βραδιά «υπερηφάνειας» για την παράταξή της, σπεύδοντας να προσθέσει πως το κόμμα βρίσκεται στην αφετηρία και όχι στη γραμμή του τερματισμού. Μίλησε για δύσκολη κατάσταση στη χώρα και τόνισε πως θα χρειαστεί συνεισφορά από όλους.

Σκοπός της κυβέρνησής της θα είναι, όπως είπε, «να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», προσθέτοντας απευθυνόμενη στους οπαδούς της «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Ιταλία, αλλά και το μήνυμα των βουλευτικών εκλογών, αναλύει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Κρίστιαν Μαυρής, ο οποίος κάνει λόγο για πολιτικό σεισμό στη χώρα.

Σύμφωνα με την τρίτη προβολή επί πραγματικών ψήφων του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Swg, στη Γερουσία τα ποσοστά των δύο βασικών συμμαχιών και των υπόλοιπων κομμάτων έχουν ως εξής:

-Συντηρητική συμμαχία 44%, κεντροαριστερά 26%, Κίνημα Πέντε Αστέρων 16%, συμμαχία Ρέντσι-Καλέντα 7,70%.

Στο εσωτερικό των δυο μεγάλων συμμαχιών τα «Αδέλφια της Ιταλίας» βάσει της προβολής αυτής εξασφαλίζει 26,1%, η Λέγκα 8,8%, η Φόρτσα Ιτάλια 8,2%. Το μικρό κόμμα «Εμείς» οι μετριοπαθείς δεν ξεπερνά το 0,9%.

Στην κεντροαριστερά, το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει 18,7%, η συμμαχία πράσινων-Ιταλικής Αριστεράς 3,6%, το κόμμα Περισσότερη Ευρώπη 3,1% και η Προσπάθεια Πολιτών 0,6%.

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που σχολίασε τα exit poll μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, ανέφερε ότι «η κεντροδεξιά έχει σαφές προβάδισμα, τόσο στην βουλή, όσο και στην γερουσία. Θα είναι μακριά νύχτα, αλλά θέλω ήδη να σας πω: Ευχαριστώ».

«Το Κίνημα των 5 Αστέρων έκανε μεγάλη επιστροφή. Όλοι μας έβλεπαν μονοψήφιους, σε συνεχή κάθοδο. Είμαστε η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη σήμερα. Στο νότο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, θα έπρεπε να είμαστε πρώτο κόμμα», δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) παραδέχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την ήττα του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία, προσθέτοντας πως θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.

Facebook Comments