Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό μετά από πρωτιά σε όμιλο Nations League, όταν έχουμε ζήσει αδιανόητες επιτυχίες με την κατάκτηση του Euro 2004 και την πορεία στο Μουντιάλ του 2014.

Κι όμως, έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την τελευταία φορά που χαιρόμασταν να βλέπουμε το «γαλανόλευκο» σύνολο. Η άνετη κατάκτηση της κορυφής σε μία διοργάνωση που σου δίνει το δικαίωμα να ονειρεύεσαι ακόμη πιο έντονα την παρουσία στο Ευρωπαϊκό της Γερμανίας, δείχνει ότι κάτι έχει ανάψει στο εσωτερικό της Εθνικής Ελλάδος.

Ναι, ο όμιλος δεν ήταν και ο πιο δύσκολος. Την πρόσφατη ιστορία ωστόσο την γνωρίζουμε άπαντες. Οδυνηρές ήττες και θλιβερές βραδιές απέναντι σε αρκετά υποδεέστερους αντιπάλους. Η σημερινή Εθνική όμως βγάζει υγεία, πάθος, θέληση και σε συνδυασμό με το ταλέντο που την χαρακτηρίζει, έφερε ένα αποτέλεσμα, καλύτερο και από αυτό που ήλπιζε ο προπονητής.

«Είχα καλή αίσθηση πριν τη διοργάνωση πως θα τα πάμε καλά. Τελικά το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο με τις πέντε νίκες που κάναμε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τους παίκτες μας» είπε ο Γκουστάβο Πογιέτ μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Βόρειο Ιρλανδία.

Ο Ουρουγουανός ήξερε ποια ομάδα αναλάμβανε, με τις ιδιαιτερότητές της και με τα προτερήματά της. Προφανώς γνώριζε ότι χρειάζεται δουλειά και ψυχολογική τόνωση. Δεν μπορούσε να φανταστεί προφανώς ότι η ψυχολογική απελευθέρωση των παιδιών, υπό ενός σοβαρού αγωνιστικού πλάνου θα είχε ως αποτέλεσμα μία αισιόδοξη πορεία πέντε αγώνων, με εξαίρεση το παιχνίδι με την Κύπρο. Απολύτως λογικό να απουσιάζει και η συγκέντρωση όταν έχεις εξασφαλίσει ήδη της πρωτιά.

Πλέον, η Εθνική έχει ανέβει επίπεδο. Πρωτίστως αγωνιστικό και έπειτα ουσιαστικό. Ανέβηκε στη δεύτερη κατηγορία του Nations League, εκεί όπου υπάρχουν Αγγλία, Τσεχία, Αυστρία, με την επόμενη κλήρωση να βρίσκει στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας. Κάτι που σημαίνει ότι αυτές θα είναι και οι πιθανές χώρες που θα τεθεί αντιμέτωπη.

Το πιο σημαντικό είναι βέβαια η παρουσία στα ημιτελικά του Nations League. Κέρδισε επάξια την παρουσία της εκεί και απέναντι σε Τουρκία, Καζακστάν και Γεωργία θα διεκδικήσει ένα εισιτήριο για το Euro. Σε περίπτωση πάντα που δεν περάσει την προκριματική φάση.

Όλοι μέσα στην Εθνική γνωρίζουν ότι τα θεωρητικά εύκολα πέρασαν. Τα δύσκολα τώρα έρχονται. Όσο όμως το «άστρο» της παραμένει λαμπερό, δεν έχει να φοβηθεί κανέναν. Και η επιστροφή σε κορυφαία διοργάνωση είναι θέμα χρόνου.

Facebook Comments