Στην πρόσφατη συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, για μια ακόμη φορά απέτυχε να καταλάβει για ποιο λόγο το κόμμα του βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστά που για πρώτη φορά φτάνουν ακόμα και το 10% υπέρ της ΝΔ, όπως κατέδειξε η έρευνα της Metron Analysis. Το μόνο που είχε να πει είναι ότι δεν εμπιστεύεται τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Όταν κάτι δεν μας αρέσει, δεν είναι αλήθεια, αφού δεν μας βολεύει και δεν ικανοποιεί τις ιδεοληψίες μας. Αυτό είναι το δόγμα του κ. Τσίπρα και του κόμματος του.

Για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ ομφαλοσκοπεί. Αρνείται να δει την πραγματικότητα. Και δεν κατανοεί ότι δεν πείθει με όσα λέει τον ελληνικό λαό, ο οποίος προτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κυβερνήτη της χώρας από ό,τι τον ίδιο ή οποιοδήποτε άλλον πολιτικό αρχηγό. Αντί να αναρωτηθεί ο κύριος Τσίπρας για ποιο λόγο το κόμμα του υπολείπεται μετά από περίπου τέσσερα χρόνια τόσο πολύ της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις, αρνείται να τις αποδεχθεί και τις καταγγέλλει. Όπως θα έκανε κάθε κακομαθημένος πολιτικός στη θέση του, εφόσον δεν του βγαίνει το αφήγημα του. Αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο στη συγκεκριμένη συγκυρία, την τόσο δύσκολη για την Ευρώπη και την χώρα μας. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε μια σταθερή, στιβαρή κι υπεύθυνη πολιτική ηγεσία. Που, όπως καταδεικνύουν κι οι δημοσκοπήσεις, μόνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του μπορούν να προσφέρουν.

Στο 36 περίπου χρόνια, που είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, δεν έχει υπάρξει καμία άλλη περίπτωση που ένα κυβερνών κόμμα, στο τέταρτο και τελευταίο έτος της θητείας του, να προηγείται τόσο πολύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι λόγοι είναι κυρίως δύο. Ο πρώτος αφορά την σοβαρότητα με την οποία κυβερνά την χώρα τα τελευταία τριάμισι χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του πρωθυπουργού παραμένει πολύ υψηλή. Το διαπιστώνω σε όλες μου τις περιοδείες στις γειτονιές, στους δρόμους και στις πλατείες των δήμων της Δυτικής Αθήνας, που μου έχει κάνει την τιμή να με εκλέξει εκπρόσωπο της στην Βουλή των Ελλήνων. Οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας δεν ανήκουν δυστυχώς στους πιο προνομιούχους έλληνες. Αυτό όμως τους κάνει ακόμα πιο περήφανους και πιο αντιπροσωπευτικούς του ελληνικού λαού. Σε όλες μου τις συνομιλίες μαζί τους, αυτό που μου λένε είναι ότι πράγματι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ακόμα και επιβίωσης, λόγω της μεγάλης ακρίβειας του τελευταίου έτους, που κατανοούν οτι είναι εισαγόμενη λόγω της τρομακτικής ενεργειακής κρίσης και του πολέμου με την Ρωσία, αλλά κι αναγνωρίζουν ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας μας δεν την είχε ο Μητσοτάκης αλλά ο Τσίπρας.

Ο δεύτερος λόγος αφορά την ίδια την αντιπολίτευση. Τόσο ο ΣυΡιζΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δεν πείθουν ότι διαθέτουν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει τα ψέματα που έχουν πει ο κύριος Τσίπρας και το κόμμα του στον ελληνικό λαό από το 2015, πριν και μετά, όταν ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας. Και με την λαϊκίστικη όσο και ανεύθυνη αντιπολίτευση που συνεχίζουν να κάνουν πείθουν ολοένα και λιγότερο. Γι’ αυτό είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και η περίπτωση των παρακολουθήσεων του τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη, μολονότι επιχειρήθηκε να πάρει τεράστιες διαστάσεις, δεν έπεισε τους έλληνες ότι πρέπει να αλλάξουν τις προτιμήσεις τους όσον αφορά την ψήφο τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την πρώτη αντίδραση, που ήταν αρνητική για τον κύριο Μητσοτάκη το κόμμα του, τώρα τα πράγματα επανέρχονται στην προτέρα τους κατάσταση.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών είναι προδιαγεγραμμένο. Έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, με εξελίξεις που μπορεί να αποδειχθούν άκρως απρόβλεπτες. Σε αυτήν την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα. Αλλά αυτό που ξέρουμε από την πρότερη εμπειρία μας είναι ότι σε καταστάσεις μεγάλης κρίσεως, όπως αυτή που ζούμε, ο κόσμος εμπιστεύεται περισσότερο υπεύθυνους ηγέτες, όπως ο Μητσοτάκης.

Facebook Comments