Για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τους ομολόγους του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναμένεται να θα δώσει απαντήσεις σε δήλωσή του προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των 27 Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, αλλά και μετέπειτα στη συνέντευξη τύπου.

Το τεταμένο κλίμα μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας αποτυπώθηκε χθες και στο δείπνο των ηγετών στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας όταν ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Άμεση, και σε αυστηρό ύφος, ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ευθείες βολές που εξαπέλυσε. Κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, και να ακολουθήσει τη στάση των υπεύθυνων ηγετών. Αντί να προκαλεί εντάσεις, να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο, χωρίς ακραία ρητορική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά ήταν σε γνώση της ελληνικής αποστολής πως ο Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει να πάρει τον λόγο κατά την διάρκεια του δείπνου και όπως συνηθίζει σε τέτοιες περιπτώσεις επετέθη κατά της Ελλάδος.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει άφωνος και να αφήσει αναπάντητα τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως αιφνιδίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει συνηθίσει σε μονολόγους, κάτι -που σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα- αποτυπώθηκε και στο «αλλοπρόσαλλο» της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, κατά τη διάρκεια της οποίας σε άλλα σημεία απειλούσε πως «θα έλθουμε νύχτα» και σε άλλα έλεγε πως δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν προσέρχεται στον διάλογο.

Facebook Comments