Ύφεση στην Ελλάδα το 2023 βλέπει και η DZ Bank, μετά την ING και την Fitch. Έτσι, υποβαθμίζει σημαντικά την εκτίμησή της για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ το επόμενο έτος και, από 3,9% ανάπτυξη που ανέμενε πριν, πλέον εκτιμά ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,7%, έπειτα από “εκρηκτική” ανάπτυξη της τάξης του 6,9% φέτος – η οποία είναι και η υψηλότερη εκτίμηση που έχει δοθεί έως τώρα.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Fitch έγινε ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά πλέον ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε ύφεση το 2023, έστω και οριακά, εκτιμώντας συρρίκνωση 0,2% του ΑΕΠ, ενώ ανάλογη ήταν και η εκτίμηση της ING μία ημέρα νωρίτερα. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τοποθετεί την ανάπτυξη της Ελλάδας στο 2,1% το 2023.
Όπως επισημαίνει σε νέα της έκθεση η DZ Bank, η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς στόχους φέτος, για παράδειγμα την πλήρη αποπληρωμή του χρέους της προς το ΔΝΤ, την αναβάθμιση της αξιολόγησης σε BB+ από την S&P, την επιτυχή λήξη του Μηχανισμού Ενισχυμένης Εποπτείας και την έναρξη της αποπληρωμής των διμερών ελληνικών δανείων από το έτος κρίσης 2010. Επόμενο ορόσημο είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, όπως σημειώνει.
Ενόψει της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα στήριξης τα οποία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2023, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, όπως φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αυξήσεις συντάξεων και επιδοτήσεις σε πολλούς τομείς. Ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων αυτών προβλέπεται να ανέλθει σε 3,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι προτεραιότητα έχει η εξισορρόπηση του πρωτογενούς προϋπολογισμού.
Πάντως, όπως παρατηρεί η DZ Bank, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ ήδη επιβραδύνεται. Το δεύτερο τρίμηνο, έφτασε στο 1,2% σε τριμηνιαία βάση, από 2,9% στο πρώτο. Σε ετήσιους όρους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8% περίπου στα μέσα του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται σε καλή θέση για να επιτύχει ανάπτυξη σχεδόν 7% το 2022 συνολικά, παρά την επιβράδυνση.
Το 2023, ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο οίκος, είναι πιθανό να δούμε ύφεση στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας λίγο χαμηλότερα από το 1%.
Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο του προϋπολογισμού, εκτιμά ότι θα είναι ελλειμματικό και το 2023, με το έλλειμα να διαμορφώνεται στο 2% του ΑΕΠ από 5% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός από 10% φέτος θα μειωθεί στο 6,5% το 2023.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments