Αν και ανεβάζει στο 5,5% την εκτίμηση της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος η ING, από 4,5% πριν, ωστόσο υποβαθμίζει σημαντικά την εκτίμησή της για το 2023 αναμένοντας πλέον ύφεση στη χώρα, αν και ήπια, με συρρίκνωση 0,2% του ΑΕΠ από ισχνή ανάπτυξη 0,7% που ανέμενε πριν καθώς όπως εκτιμά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ευρωζώνη μπαίνει σε ύφεση.

Για το τρίτο τρίμηνο του 2022 η ολλανδική τράπεζα εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί με ρυθμό της τάξης του 4,3%, ενώ στο μόλις 2,2% θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη στο τρέχον δ’ τρίμηνο.

Το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η συρρίκνωση θα είναι ξεκάθαρη στην ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ στο -0,9% και στο -1,6% αντίστοιχα, ενώ στο γ’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα είναι μηδενική πριν επιστρέψει στο 1,7% στο δ’ τρίμηνο.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση τον χειμώνα, η Ευρώπη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, σημειώνει η ING. Το υψηλό ενεργειακό κόστος που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν δημιουργήσει “ψύχος” στην περιοχή, το οποία πρόκειται μόνο να επιδεινωθεί. Και όπως εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Carsten Brzeski, δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της ING, από 2,9% ανάπτυξη φέτος η ευρωζώνη θα καταγράψει ύφεση 0,8% το 2023, με τα τρίτα πρώτα τρίμηνα του επόμενου έτους να είναι τρίμηνα συνεχούς συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Άλλωστε μόνο η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία εκτιμά ότι θα καταφέρουν να αποφύγουν την ύφεση το 2023 – καταγράφοντας πάντως πολύ χαμηλή ανάπτυξη, με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση να σημειώνει η γερμανική οικονομία στο 1,3%.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments