Διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμηση της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ φέτος στο 6,5% η HSBC Global Research στο πλαίσιο ανάλυσης της συνολικά για την Ευρώπη, ενώ αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψη της για το επόμενο έτος στο 2,0% από 2,5% προηγουμένως.

Η Ελλάδα συνέχισε τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2022 με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,2% από τρίμηνο σε τρίμηνο (7,7% σε ετήσια βάση) και πλέον είναι 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το επίπεδο που ήταν πριν την πανδημία, αναφέρει στην ανάλυση της η τράπεζα και προσθέτει:

Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 2.2% από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ και η κυβέρνηση είχε θετική συμβολή (+1,4% από τρίμηνο σε τρίμηνο), αν και οι επενδύσεις έκαναν ένα διάλειμμα (-1,0% από τρίμηνο σε τρίμηνο) μετά από άλμα σχεδόν 30% από το τέλος του 2020.

Αν και οι εξαγωγές (+2,5% τρίμηνο σε τρίμηνο) δεν έφτασαν τις εισαγωγές (+5,8%) το δεύτερο τρίμηνο, η μεγάλη άνοδος αποτυπώνει την επιστροφή των ξένων τουριστών στην Ελλάδα. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί το τρίτο τρίμηνο, εκτιμά.

Η HSBC εκτιμά ότι φέτος ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει 4 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, με περαιτέρω περιθώρια για βελτίωση το επόμενο έτος.

Περιμένει παράλληλα η Ελλάδα να εμφανίσει το υψηλότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών από το 2010 φέτος (περίπου 9% του ΑΕΠ), ενώ προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις στο μέλλον.

Η HSBC σημειώνει παράλληλα την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί στις άμεσες ξένες επενδύσεις από την περίοδο πριν την κρίση χρέους, με νέο ιστορικό υψηλό το προηγούμενο έτος (2,8% του ΑΕΠ) σε σχέση με μόλις 0,2% το 2010.

Facebook Comments