Εξώδικο απέστειλαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης, στην “Καθημερινή” και στον Τάκη Θεοδωρόπουλο, για το άρθρο του δημοσιογράφου με τίτλο “Άλλο Ερντογάν και άλλο Κατρούγκαλος”, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα στις 22 Σεπτεμβρίου τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Στο επίμαχο άρθρο ο κ. Θεοδωρόπουλος χαρακτήρισε τους δύο ευρωβουλευτές “πρόθυμους και έγκυρους πληροφοριοδότες”, που κάνουν “εξαιρετική δουλειά κατά της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο”.

Σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι: “Σε ποια γλώσσα να εξηγήσει [σ.σ.: ο Γ. Κατρούγκαλος] ότι όσα είναι ψευδή όταν τα λέει ο Ερντογάν είναι αλήθειες όταν τα λένε οι δικοί του και τα αριστερά παρελκόμενα;”. Επίσης γράφει πως: “Αναρωτιέμαι, όμως, αν θα έλεγε [σ.σ.: ο Ερντογάν] αυτά που λέει χωρίς τους προσκόπους της προπαγάνδας του”.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι οι χαρακτηρισμοί που εξαπέλυσε ο δημοσιογράφος, “όχι μόνο δεν τεκμηριώνονται από τα όσα επικαλείται, αλλά είναι παραπλανητικοί, περιφρονητικοί προς τα πρόσωπα των ευρωβουλευτών βλάπτοντας την τιμή και την υπόληψή τους”.

Το επίμαχο άρθρο

Ο Ερντογάν μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Μπορεί να λέει ότι η Ελλάδα έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο παιδιών, ότι δεν αφήνει τους διακινητές να κάνουν τη δουλειά τους, ότι προξενεί οικονομική ζημιά στις ΜΚΟ, με κίνδυνο να μείνουν άνεργοι όσοι ζουν από τον ανθρωπιστικό τουρισμό. Μπορεί να λέει ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη δυστυχία των προσφύγων και ότι στη χώρα μας κινδυνεύει η δημοκρατία. Είπαμε: ο Ερντογάν μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Πρόεδρος της Τουρκίας είναι και δεν φοβάται ότι θα βρεθούν κάποιοι να τον διαψεύσουν στη δημοκρατική χώρα του. Ομως, όταν οι ανθρωπιστές του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων περιγράφουν την κατάσταση στο Αιγαίο και στα σύνορα με περίπου τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν, θα πρέπει να συνοδεύουν τον ανθρωπιστικό τους λυρισμό με στοιχεία. Αναγνωρίζω ότι δεν πολυχωνεύουν τις πεζότητες, όμως τι να κάνουμε, αυτά έχει η ζωή. Οταν, ας πούμε, ο κ. Κατρούγκαλος λέει ότι η Ελλάδα δίνει έδαφος στην Τουρκία επειδή δεν σέβεται το ανθρωπιστικό δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, θα πρέπει να μας εξηγήσει τι εννοεί. Το είπε στη χθεσινή δήλωσή του, με την οποία καταδίκασε την επίθεση του Ερντογάν κατά της χώρας μας, συγχρόνως όμως δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει τις ενοχές της Ελλάδας απέναντι στο μεταναστευτικό. Πλην όμως, ο κ. Κατρούγκαλος δεν μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Δεν είναι η μόνη του διαφορά από τον Ερντογάν, είναι ωστόσο βασική. Βρίσκει ότι η Ελλάδα δεν σέβεται το ανθρωπιστικό δίκαιο; Ας μας προσφέρει γεγονότα, ει δυνατόν συγκεκριμένα και όχι υποθετικά, σαν την υπόθεση της Μαρίας, που την έθαψαν χωρίς να τη θάψουν.

Φοβάμαι πολύ ότι δεν θα το κάνει. Οσο κι αν υπάρχουν πρόθυμοι και έγκυροι πληροφοριοδότες, όπως οι ευρωβουλευτές Κούλογλου και Αρβανίτης, που κάνουν εξαιρετική δουλειά κατά της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Και δεν θα το κάνει, διότι αν το κάνει θα αναγκαστεί να επιβεβαιώσει όσα έχει ήδη πει ο Ερντογάν και έχει ήδη καταδικάσει ως ψεύδη ο Κατρούγκαλος. Σε ποια γλώσσα να εξηγήσει ότι όσα είναι ψεύδη όταν τα λέει ο Ερντογάν είναι αλήθειες όταν τα λένε οι δικοί του και τα αριστερά παρελκόμενα; Οπότε αρκείται στις γενικόλογες διατυπώσεις περί ανθρωπισμού, διεθνούς δικαίου και λοιπά ζαρζαβατικά που φύονται στο μποστάνι της αντιπολίτευσης.

Είπαμε, ο Ερντογάν μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αναρωτιέμαι, όμως, αν θα έλεγε αυτά που λέει χωρίς τους προσκόπους της προπαγάνδας του. Θα τα έλεγε αν δεν είχαν προηγηθεί η υπόθεση με το φάντασμα της Μαρίας στον Εβρο, η στρέβλωση των γεγονότων από μια ΜΚΟ και η αναπαραγωγή του ψεύδους από το έγκυρο “Σπίγκελ”;

Τι ζητούν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι. Κούλογλου και Αρβανίτης καλούν σε άμεση ανάκληση του επίμαχου άρθρου και σε δημοσίευση και κυκλοφορία αυτούσιου του κάτωθι κειμένου:

“Στις 22.09.22 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου με τίτλο “Άλλο Ερντογάν και άλλο Κατρούγκαλος”. Το κείμενο του αρθρογράφου μας, το οποίο αναφέρεται στο προσφυγικό πρόβλημα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι “υπάρχουν πρόθυμοι και έγκυροι πληροφοριοδότες, όπως οι ευρωβουλευτές Κούλογλου και Αρβανίτης, που κάνουν εξαιρετική δουλειά κατά της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο”.

Η αναφορά αυτή είναι εξόχως συκοφαντική και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι δύο ευρωβουλευτές ασκούν δριμεία και συστηματική κριτική στο τουρκικό καθεστώς και στην “εργαλειοποίηση” του μεταναστευτικού προβλήματος από τον Ρ. T. Ερντογάν, αλλά δεν κλείνουν τα μάτια μπροστά στις μαζικές και παράνομες επαναπροωθήσεις που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές.

Οι συστηματικές αυτές παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας έχουν πλήρως τεκμηριωθεί από την OLAF, την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου των οργάνων και υπηρεσιών της ΕΕ. Το συντριπτικό πόρισμα της οδήγησε στην παραίτηση του επικεφαλής του Frontex, ο οποίος κατηγορήθηκε μαζί με άλλους αξιωματούχους του Οργανισμού για τη ανοχή και τη συγκάλυψη παράνομων πρακτικών της ελληνικής ακτοφυλακής.

Οι παραβιάσεις έχουν επίσης επιβεβαιωθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δεκάδες αναγνωρισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις και το σύνολο του έγκυρου διεθνούς τύπου. Δεν υπάρχει ούτε μια σοβαρή έκθεση ή ρεπορτάζ που επιβεβαιώνει τα αντίθετα, δηλαδή εκείνα τα οποία υποστηρίζει ο αρθρογράφος μας.

Ο τελευταίος αναφέρεται, επίσης, στο πρόσφατο θλιβερό περιστατικό της νησίδας του Έβρου, όπου ένα κοριτσάκι μεταξύ των εγκλωβισμένων προσφύγων έχασε τη ζωή του κάνοντας ειρωνικά λόγο για “το φάντασμα της Μαρίας στον Έβρο”. Αμφισβητεί δηλαδή τον θάνατο της, ενώ ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης, είχε δηλώσει στις 16 Αυγούστου, όταν τελικώς οι πρόσφυγες διασώθηκαν:

“Το τρίτο που θέλω να πω, είναι όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, ότι ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο”. Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η νησίδα είναι μισή τουρκική – μισή ελληνική και όχι τουρκική όπως είχαν ισχυριστεί οι ελληνικές αρχές και υιοθετεί ο αρθρογράφος μας.

Οι δύο ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι δεν τάσσονται γενικώς και αορίστως υπέρ των αφύλακτων συνόρων της χώρας, αλλά υπέρ της φύλαξης τους με παράλληλο σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και τους κανόνες υποδοχής και εξέτασης των αιτήσεων πολιτικού ασύλου.

Η στάση τους αυτή στο Ευρωκοινοβούλιο εκτιμάται από τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοκρατικών βουλευτών και δείχνει ότι υπάρχουν στη χώρα τίμιες και ειλικρινείς φωνές, υπέρ των ευρωπαϊκών και πανανθρώπινων αξιών. Με τη συμπεριφορά τους αυτή υπερασπίζονται την εικόνα μιας Ελλάδας ευρωπαϊκής και δημοκρατικής, εικόνα την οποία έχουν αμαυρώσει οι παράνομες πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης και η εργαλειοποίηση του προσφυγικού για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και κατασκευής εσωτερικών εχθρών.​

Πηγή: TheToc.gr

Facebook Comments