Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για τον νέο ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) της Alpha Bank, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 7,25%. Η τράπεζα άντλησε τελικά 400 εκατ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου για 300 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές ξεπερνούν τα 435 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση έγινε σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, με την αγορά ομόλογων της ευρωζώνης αλλα και διεθνών να δέχεται ισχυρές πιέσεις έπειτα από τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία καθώς και ενόψει της νέας επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.

Το ομόλογο, το οποίο έχει μοναδικό bookrunner τη Morgan Stanley, είναι διάρκειας τριών ετών με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο δύο ετών, δηλαδή τύπου 3NC2 – μικρότερης διάρκειας από τη μέση διάρκεια ανάλογων εκδόσεων, ενώ αναμένεται να λάβει αξιολόγηση B2 από τη Moody’s και B+ από την S&P.

Η έκδοση εντάσσεται στο χρηματοδοτικό σχέδιο της Alpha Bank για την ενίσχυση των κεφαλαίων για την κάλυψη των υποχρεώσεων για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων – MREL.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το τρίτο ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας από το 2020, απ’ όταν η Alpha Bank ξεκίνησε να υλοποιεί το πλάνο της για την κάλυψη του MREL, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ανάλογη έκδοση senior preferred είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2021 ύψους 400 εκατ. ευρώ με private placement καθώς και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά από 2019 έως και σήμερα έχει αντλήσει 2,7 δισ. ευρώ και μέσω εκδόσεων ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II).

Το νέο ομόλογο της Alpha Bank είναι η δεύτερη έκδοση που πραγματοποιείται από ελληνική τράπεζα το 2022, έπειτα από αυτήν της Eurobank τον Ιούνιο, σε ένα πολύ δύσκολο έτος στις αγορές λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και της επιθετικής στάσης των κεντρικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, που έχουν ασκήσει πιέσεις σε spreads και αποδόσεις, “παγώνοντας” τις εξόδους στις αγορές για το Ελληνικό Δημόσιο και τις επιχειρήσεις.
Νωρίτερα:

Άνοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών για το νέο ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) της Alpha Bank, παρά τις νέες πιέσεις που σημειώνονται σήμερα στην αγορά ομολόγων όπου η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αγγίζει το 5,1% και τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2017.

Η απόδοση διαμορφώνεται στο 7,25% ενώ στόχος είναι η άντληση 300 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει ήδη αυτό το ποσό.

Το ομόλογο, το οποίο έχει μοναδικό bookrunner την Morgan Stanley, είναι διάρκειας τριών ετών με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο δύο ετών, δηλαδή τύπου 3NC2 – μικρότερης διάρκειας από τη μέση διάρκεια ανάλογων εκδόσεων, ενώ αναμένεται να λάβει αξιολόγηση B2 από τη Moody’s και B+ από την S&P.

Η έκδοση εντάσσεται στο χρηματοδοτικό σχέδιο της Alpha Bank για την ενίσχυση των κεφαλαίων για την κάλυψη των υποχρεώσεων για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων – MREL.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το τρίτο ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας από το 2020, όταν η Alpha Bank ξεκίνησε να υλοποιεί το πλάνο της για την κάλυψη του MREL, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ανάλογη έκδοση senior preferred είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2021 ύψους 400 εκατ. ευρώ με private placement καθώς και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά από 2019 έως και σήμερα έχει αντλήσει 2,7 δισ. ευρώ και μέσω εκδόσεων ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II).

Το νέο ομόλογο της Alpha Bank είναι η δεύτερη έκδοση που πραγματοποιείται από ελληνική τράπεζα το 2022, έπειτα από αυτήν της Eurobank τον Ιούνιο, σε ένα πολύ δύσκολο έτος στις αγορές λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και της επιθετικής στάσης των κεντρικών τραπεζών σε ότι αφορά τη νομισματική πολιτική, που έχουν ασκήσει πιέσεις σε spreads και αποδόσεις “παγώνοντας” τις εξόδους στις αγορές για το Ελληνικό Δημόσιο και τις επιχειρήσεις.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments