Στο BB+ -ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα- διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, επιβεβαιώνοντας το σταθερό outlook.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο αμερικανικός οίκος “βλέπει” ισχυρή ανάπτυξη 5,8% για τη χώρα μας το 2022, η οποία θα επιβραδυνθεί στο 1,7% το 2023, ενώ πιθανές περαιτέρω ενεργειακές διαταραχές στην Ευρώπη “θολώνουν” τις προοπτικές.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα υποχωρήσει από το υψηλό πολλών δεκαετιών που σημείωσε τον Σεπτέμβριο, ωθώντας τους μισθούς σε μικρή μόνο αύξηση (0,9% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο του 2022) και μετριάζοντας τη ζήτηση.
Παρά τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων από τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων, το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2022 αναμένεται να μειωθεί στο 4% περίπου του ΑΕΠ φέτος, μειωμένο περαιτέρω το 2023 και θέτοντας σε πτωτική πορεία το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Οι επιδόσεις των δημόσιων εσόδων της Ελλάδας έλαβαν ώθηση από την υψηλή ανάπτυξη το 2022 (που εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 13%), σημειώνει ο οίκος. Τα οφέλη προήλθαν από την εκτιμώμενη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά σχεδόν 6%, με πλήρη ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, ισχυρή άνοδο της απασχόλησης και υψηλό πληθωρισμό. Στο οκτάμηνο, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά περίπου 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Για την ίδια περίοδο, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά περίπου 4% λόγω της σταδιακής κατάργησης των μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία. Τα ενεργειακά μέτρα το 2022 προβλέπεται να φθάσουν τα 13,4 δισ. ευρώ (ή 6,7% του ΑΕΠ), εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ (ή 2,8% του ΑΕΠ) θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις θα οδηγήσουν, κατά την άποψη του οίκου, σε σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος σε περίπου 4% του ΑΕΠ από 7,4% το 2021.
Το 2023, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα, κυρίως μέσω της περαιτέρω συγκράτησης των δαπανών για την κατάργηση των υπόλοιπων μέτρων που σχετίζονται με τον κορονοϊό και τη μη ανανέωση ορισμένων μέτρων που σχετίζονται με την ενέργεια, καθώς και του έκτακτου φόρου στις επιχειρήσεις ενέργειας. Παρ’ όλο που ο οίκος πιστεύει ότι η οικονομική επιβράδυνση και οι πιθανές πρόσθετες πιέσεις στις κρατικές δαπάνες ενόψει των γενικών εκλογών του 2023 ενδέχεται να εμποδίσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να πετύχει τον στόχο της για δημοσιονομική ισορροπία, εντούτοις αναμενει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω, θέτοντας εμφανώς το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε πτωτική πορεία.
Facebook Comments