Στο επίκεντρο της αγοράς ομολόγων –και όχι μόνο–, βρίσκεται σήμερα η διπλή αξιολόγηση της S&P για Ελλάδα και Ιταλία. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, καθώς ο οίκος δίνει μαζί με την DBRS την υψηλότερη βαθμολόγια, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, και λόγω των πολλών αβεβαιοτήτων του τρέχοντος περιβάλλοντος, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει αναβάθμιση της αξιολόγησης.

Ωστόσο η Société Générale δεν αποκλείει μία θετική κίνηση από τον οίκο σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, κάτι που προφανώς θα αποτελέσει ισχυρό θετικό “άνεμο” για τα ελληνικά ομόλογα, διευκολύνοντας το έδαφος να επιχειρηθεί, άλλη μία έξοδος στις αγορές πριν το τέλος του έτους.

Όπως σημειώνει σε νέα της έκθεση η γαλλική τράπεζα, η S&P πιθανότατα θα διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ιταλίας, αλλά θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις προοπτικές της Ελλάδας.

Η S&P βαθμολογεί την Ελλάδα στο “ΒΒ+” με σταθερές προοπτικές, με ανάλογη βαθμολογία μία βαθμίδα κάτω από το Investment grade να δίνει και η DBRS, ενώ η Fitch την τοποθετεί δύο βαθμίδες χαμηλότερα (“BB” με θετικές προοπτικές) και η Moody’s τρεις βαθμίδες χαμηλότερα (“Ba3” με σταθερές προοπτικές).

Πάντως, η σημερινή “ετυμηγορία” της S&P κλείνει τον κύκλο των προγραμματισμένων αξιολογήσεων της Ελλάδας για φέτος.

Όπως επισημαίνει η SocGen, η S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε BB+ από BB τον Απρίλιο. Οι δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας έχουν βελτιωθεί παρά την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τους διαφαινόμενους κινδύνους ύφεσης. Το ΔΝΤ επίσης αναθεώρησε για άλλη μια φορά τις προβλέψεις του για τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας αυτό τον μήνα, όπως προσθέτει.

Καθώς υπάρχει θετική δυναμική στην αξιολόγηση της Ελλάδας, μία αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές είναι δυνατή, όπως τονίζει η Société Générale, ωστόσο εκτιμά ότι η S&P πιθανότατα θα κινηθεί προσεκτικά προς το παρόν σε ότι αφορά το rating.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments