Aισιόδοξη παραμένει για την Ελλάδα η Jefferies σε ανάλυσή της, τονίζοντας πως “αποζημίωσε την εμπιστοσύνη μας στην οικονομική της ανάπτυξη καθώς οι τουριστικές αφίξεις από την αρχή του έτους έφτασαν σε νέα υψηλά, βοηθώντας ώστε να ενισχυθεί το θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τα κέρδη”.

Προσθέτει δε ότι μια ισχυρή ονομαστική άνθιση το 2022 θα επισκιαστεί από μια “ρηχή” επιβράδυνση (ύφεση) το 2023. Ωστόσο, οι ανισορροπίες αυξάνονται, με την εκτόξευση του πληθωρισμού (12%) και τη βαθιά διαφορά του TARGET 2.

Το ελληνικό ονομαστικό ΑΕΠ σημείωσε άλμα καθώς η οικονομία άνοιξε ξανά, καθυστερημένα, στον τουρισμό. Το οικονομικό momentum έχει φέρει μια εντυπωσιακή αύξηση στις αναθεωρήσεις κερδών και πωλήσεων για το 2023.

Η παραγωγή έχει επιστρέψει σε προ πανδημίας επίπεδα. “Για να είμαστε δίκαιοι, οι δείκτες εμφανίζονται θετικοί, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να ενισχύεται (105,1), την βιομηχανική παραγωγή σταθερή (3,9%) και τα ποσοστά αξιοποίησης της παραγωγής ικανότητας υψηλότερα της τάσης (75,9%).”

Η Jefferies επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή της μετάβαση, με το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργεί πλήρως με “καθαρές” Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για πρώτη φορά στις αρχές αυτού του μήνα. Η Ελλάδα ήταν επίσης υποστηρικτής του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου εντός της ΕΕ.

“Με το χρηματιστήριο να βρίσκεται εν μέσω θετικής αναθεώρησης κερδών, η αγορά έχει αρχίσει να μοιάζει λίγο ακριβή έναντι των ομολόγων. Επίσης, ορισμένοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες εξακολουθούν να είναι αρκετά μη ισορροπημένοι. Διατηρούμε bullish αξιολόγηση για την Ελλάδα”, σημείωσε η Jefferies. 

Facebook Comments