Στους αναλυτές της Wall Street που εκτιμούν ότι ο πλέον επιθετικός κύκλος αύξησης επιτοκίων παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες πλησιάζει στο τέλος του, προστέθηκε και ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan Chase.

Ειδικότερα, όπως έγραψε σε σημείωμα χτες ο επικεφαλής αναλυτής παγκόσμιων αγορών της αμερικανικής τράπεζας και η ομάδα του, η αλλαγή τόνου από την ΕΚΤ, η υποχώρηση των δημοσιονομικών πιέσεων στη Βρετανία και η μείωση του ρυθμού των αυξήσεων σε Καναδά και Αυστραλία ενισχύουν την αισιοδοξία ότι ο παγκόσμιος κύκλος νομισματικής σύσφιξης θα μπορούσε να τελειώσει στις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με τους ίδιους, μετά από ακόμα γιγαντιαία αύξηση επιτοκίων 75 μονάδων βάσης (0,75%) που θεωρείται ότι θα ανακοινώσει αύριο η Fed, ομοσπονδιακή τράπεζα στη συνέχεια πιθανώς θα προχωρήσει σε μία αύξηση 50 μ.β. (0,5%) τον Δεκέμβριο και έπειτα σε μία ακόμα μικρότερη 25 μ.β. το πρώτο τρίμηνο του 2023 που θα θέσει τέλος στον τρέχον κύκλο.

Ωστόσο, η επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων επιτοκίων δεν σημαίνει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα παρατήσουν τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, προειδοποιούν οι αναλυτές της JPMorgan υπό τον Μ. Κολάνοβιτς.

Facebook Comments