Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να παραμένει σε υψηλά 40 ετών παρά τις μέχρι τώρα “επιθετικές” κινήσεις αύξησης του κόστους δανεισμού, η FED προχώρησε σήμερα στην τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αύξησε σήμερα τα αμερικανικά επιτόκια στο εύρος του 3,75%-4,00%, όπως ανέμεναν οικονομολόγοι και αναλυτές, που είχαν προεξοφλήσει ότι δεν έχει φτάσει ακόμη η στιγμή να σηκώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το “πόδι από το γκάζι”.

Όπως αναφέρει το Reuters, η φρασεολογία στο ανακοινωθέν αντανακλά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την πολιτική της Fed, τον αντίκτυπό της στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία και τον κίνδυνο που θα μπορούσαν να θέσουν στο χρηματοοικονομικό σύστημα οι συνεχόμενες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Μετά τη σημερινή αύξηση τα επιτόκια βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Πρόκειται για τον ταχύτερο γύρο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές του 1980.

Στο ανακοινωθέν, επισημαίνεται ότι οι αξιωματούχοι παραμένουν σε επιφυλακή για τα ρίσκα που θέτει ο πληθωρισμός. Σημειώνεται, επίσης, ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ήπιο ρυθμό, με την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή.

Facebook Comments