Στο 7,5% διαμορφώθηκε το τελικό επιτόκιο για το νέο senior preferred ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας, από το 7,75% που τέθηκε αρχικά, ενώ η τράπεζα αντλεί 500 εκατ. ευρώ, από την έκδοση, τη στιγμή που οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ.

Το ομόλογο είναι διάρκειας 5 ετών με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν τα 4 έτη, δηλαδή τύπου 5NC4, ενώ την έκδοση “τρέχουν” οι BofA Securities, Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI – Intesa Sanpaolo, Nomura και UBS Investment Bank. Το νέο senior preferred ομόλογο της Εθνικής αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s και B+ από την S&P, ενώ θα εισαχθεί για διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Νωρίτερα:

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το senior preferred ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας, με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 7,75%, ενώ στόχος είναι η άντληση 500 εκατ. ευρώ.

Το ομόλογο είναι διάρκειας 5 ετών με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν τα 4 έτη, δηλαδή τύπου 5NC4, ενώ την έκδοση “τρέχουν” οι BofA Securities, Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI – Intesa Sanpaolo, Nomura και UBS Investment Bank. Το νέο senior preferred ομόλογο της Εθνικής αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s και B+ από την S&P.

H Moody’s πρόσφατα αναβάθμισε την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της ΕΤΕ σε Ba2 από Ba3, υπογραμμίζοντας την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση και τονίζοντας πως οι προοπτικές της παραμένουν θετικές και αντανακλούν τη δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης τους επόμενους 12 – 18 μήνες με βάση τη μεγαλύτερη ενίσχυση του προφίλ φερεγγυότητάς της και της ανθεκτικότητας να αντιμετωπίσει τυχόν αντίθετους ανέμους από τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση των επιτοκίων που θα αποδυνάμωναν την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών.

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της κάλυψης των υποχρεώσεων για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων – MREL. Ο ενδιάμεσος στόχος που είχε θέσει η τράπεζα για το MREL ήταν στο 18% την 1η Ιανουαρίου του 2022 και έχει καλυφθεί καθώς στο 9μηνο διαμορφώθηκε στο 19,3%, ενώ έως το τέλος του 2025 – που είναι ο επόμενος και τελικός στόχος – είναι η κάλυψη των MREL να έχει φτάσει το 26,8% των στοιχείων του σταθμισμένου ενεργητικού (RWA).

Το ενδεχόμενο της εξόδου στις αγορές είχε άλλωστε επισημανθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλο Μυλωνά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των αναλυτών.

Πρόκειται για την πρώτη έξοδο της Εθνικής Τράπεζας στις αγορές έπειτα από δύο χρόνια και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2020 όταν εξέδωσε το πρώτο πράσινο ομόλογο υψηλής εξασφάλισης στην ελληνική αγορά, 6ετούς διάρκειας, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 2,75% και απόδοση 2,875%. Σήμερα η απόδοση διαμορφώνεται στο 6,57%.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments