Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν ένα πολύ ισχυρό τρίτο τρίμηνο, με επιταχυνόμενη ανάπτυξη δανείων, ισχυρότερα περιθώρια λόγω υψηλότερων επιτοκίων, συγκράτηση του κόστους και με ένα ευνοϊκό περιβάλλον ποιότητας ενεργητικού, επισημαίνει η Wood σε σημερινό της report.

Αυτή η εκπληκτική επίδοση, όπως τονίζει, είναι ήδη εμφανής στην υπεραπόδοση των τιμών των μετοχών τους (+12% από τις αρχές του έτους έναντι -8% για τον πανευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη), αλλά ο οίκος πιστεύει ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο σημαντικής ανόδου. Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount προς τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές (30-40% προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και 15-20% σε σχέση με τις τράπεζες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσον αφορά τους δείκτες P/E), και οι προοπτικές τους παραμένουν πολύ υποστηρικτικές.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Wood δηλώνει πως παραμένει αγοραστής και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και προχωρά στην αναβάθμιση των τιμών στόχων οι οποίες πλέον διαμορφώνονται στο 1,5 ευρώ για την Eurobank από 1,4 ευρώ πριν, στα 5,20 για την Εθνική Τράπεζα από 4,70 ευρώ πριν, στο 1,50 ευρώ για την Alpha Bank από 1,4 ευρώ πριν και στα 2,5 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 2,20 ευρώ πριν. Έτσι για την Eurobank βλέπει περιθώρια ανόδου της τάξης του 40%, για την ΕΤΕ στο 36%, για την Alpha Bank στο 55% και για την Πειραιώς στο 74%.

Ισχυρές αποδόσεις των μετοχών – Οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να ξεχωρίζουν

Ενόψει ενός αβέβαιου έτους 2023, οι τιμές των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank έχουν υπεραποδώσει το 2022 λόγω της ταχύτερης εκκαθάρισης των ισολογισμών τους και αναμένει ότι αυτές οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν καλύτερη απόδοση βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύονται πλέον με discount 40-50% σε σχέση με τις Eurobank και Εθνική (σε P/TBV) το οποίο  είναι πολύ μεγάλο και αναμένει ότι το χάσμα θα κλείσει μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.

Κίνδυνος για την αγορά η πολιτική αστάθεια

Σύμφωνα με την Wood ο βασικός κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και το σύνολο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, είναι η πολιτική αστάθεια. Όπως σημειώνει, το 2023 η Ελλάδα μπαίνει σε εκλογική χρονιά, σε ένα έντονα πολωμένο περιβάλλον. Η φιλική προς τις αγορές Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται με άνεση στις δημοσκοπήσεις, αλλά η απόκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας δεν θα είναι εύκολη. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια της αγοράς ενόψει των εκλογών.

Κύκλος αναβαθμίσεων της κερδοφορίας

Έπειτα από τα ισχυρά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, ο οίκος αυξάνει περαιτέρω τις εκτιμήσεις του για τα μεγέθη των τραπεζών εκτιμώντας ότι θα πετύχουν ROTE περίπου 10%, κατά μέσο όρο, μέχρι το τέλος του 2022. Ο θετικός αντίκτυπος από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ από τα αρνητικά επιτόκια στο +1,5% συνεπάγεται πρόσθετα επιτοκιακά έσοδα ΝΙΙ άνω των 200 εκατ. ευρώ για κάθε τράπεζα, όπως υπολογίζει.

Στο βασικό σενάριο της Wood, το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί σε θετικό έδαφος το 2023 με ανάπτυξη 1-2%, ακόμη και με την Ευρωζώνη σε ύφεση. Αν και αυτό συνεπάγεται ότι το κόστος κεφαλαίου δεν θα πρέπει να αποκλίνει σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδα (70-80 μ.β), ο οίκος υποθέτει μια αύξηση στις 80-90 μ.β. το 2023.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments