Σε μονοψήφια επίπεδα (για δεύτερο συνεχόμενο μήνα) ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, ενώ μικρή αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο προσφέρει μια «αχτίδα φωτός» στην αντιμετώπιση του κύματος των ανατιμήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9,0% τον Νοέμβριο έναντι 9,5% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,0%.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διολίσθησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κάτω του ψυχολογικού ορίου του 10%, καθώς από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2022 βρισκόταν σταθερά σε διψήφια επίπεδα (10,5% – 11,6 – 11.3% - 11,2% - 12,1%).

Τα εν λόγω στοιχεία, σε κάθε περίπτωση, συνιστούν προαναγγελία των ανακοινώσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στη δική της εκτίμηση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) του Οκτωβρίου. Ας σημειωθεί ότι ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat είναι συνήθως χαμηλότερος από τον ΔΤΚ, λόγω διαφοροποιήσεων στη μέθοδο της μέτρησης.

Μικρή βελτίωση στην Ευρωζώνη

Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης, η ανακοίνωση της Eurostat έδειξε -επίσης- επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές περιορίστηκαν κατά -0,1%.

Ο ενεργειακός τομέας, για ακόμη έναν μήνα, αποτέλεσε το βασικό «καύσιμο» του φαινομένου, παρότι οι ετήσιες τιμές του κλάδου αποκλιμακώθηκαν στο 34,9% τον Νοέμβριο έναντι 41,5% τον Οκτώβριο (-1,9% η μηνιαία μεταβολή). Ωστόσο, το ετήσιο κόστος τροφίμων-καπνού-αλκοόλ διευρύνθηκε περαιτέρω στο 13,6% από 13% τον προηγούμενο μήνα (+0,9% η μηνιαία μεταβολή).

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο λεγόμενος «σκληρός» ετήσιος δείκτης, δηλαδή εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα-αλκοόλ-καπνός, παρέμεινε αμετάβλητος στο 5% (0% η μηνιαία μεταβολή).

Facebook Comments